investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Důvěra podnikatelů v ekonomiku roste. Spotřebitelé mají obavy z růstu cen

25.08.2018

Podle konjunkturálního průzkumu, který zpracovává Český statistický úřad, se v srpnu zvýšila celková důvěra v domácí ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně i meziročně vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 99,1.

Podle konjunkturálního průzkumu, který zpracovává Český statistický úřad, se v srpnu zvýšila celková důvěra v domácí ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně i meziročně vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 99,1.

Nejvyšší hodnoty 110,3 dosahuje indikátor důvěry u spotřebitelů. Meziměsíčně ale můžeme pozorovat pokles důvěry spotřebitelů o 1,5 bodu. Z průzkumu vyplynulo, že se navyšují obavy spotřebitelů z růstu cen a zhoršování celkové ekonomické situace.

Naopak nejnižší hodnoty 95,2 dosahuje indikátor důvěry v odvětví průmyslu. Zde sice došlo k meziměsíčnímu růstu o 0,9 bodu, stále však jsou v tomto odvětví patrné problémy plynoucí z napjaté situace na trhu práce. Pozitivní zprávou je, že průmyslové podniky hodnotí příznivě celkovou i zahraniční poptávku, která je klíčová pro budoucí rozvoj odvětví.

Zveřejněná data ukazují, že důvěra v českou ekonomiku je relativně stabilní. Oproti roku 2005, který je v konjunkturálním průzkumu zvolen jako srovnávací, můžeme pozorovat mírné snížení důvěry u všech sledovaných indikátorů s výjimkou stavebnictví a spotřebitelů. Zatímco důvěra ve stavebnictví narůstá až v průběhu posledního roku, u spotřebitelů se dlouhodobě udržuje na vysoké úrovni. To je způsobeno dlouhotrvajícím růstem mezd.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Za poslední rok došlo k výraznému nárůstu důvěry podnikatelů ve stavebnictví. V České republice můžeme pozorovat růst poptávky po stavebních pracích, který je vyvolán růstem cen nemovitostí. Stavaři předpokládají, že současné tempo stavební činnosti vydrží další tři měsíce."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top