investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Druhy zlatých slitků

01.01.2020

Zlaté slitky jsou jednou z nejrozšířenějších forem, ve které je možné pořídit investiční zlato. Dalšími častými formami jsou zlaté mince nebo celé zlaté pruty či cihly. Tyto velké odlitky jsou ovšem pro běžného investora již poněkud nedostupné.

Zlaté slitky jsou jednou z nejrozšířenějších forem, ve které je možné pořídit investiční zlato. Dalšími častými formami jsou zlaté mince nebo celé zlaté pruty či cihly. Tyto velké odlitky jsou ovšem pro běžného investora již poněkud nedostupné. Například bankovní (profesionální) zlatá cihla má standartní váhu 20 OZ (troyských uncí), což odpovídá přibližně 12,5 kilogramům v hodnotě přes 10 milionů korun. Zlatých slitků se vyrábí velké množství a dají se pořídit v různých velikostech i tvarech. Na základě použité technologie při výrobě zlatých slitků rozlišujeme několik druhů. Dělíme tak dva hlavní typy slitků ražené a odlévané.


Ražené zlaté slitky

Ražení se týká zlatých slitků mající hmotnost do 100 gramů. Při výrobě jsou přesně vyřezávány ze zlatého pásu. Ražba se dále provádí tlakovou formou, podobně jako u investičních mincí. Každý ražený, ale i litý zlatý slitek je z přední strany opatřen logem rafinéra a údajem o hmotnosti, ryzosti, puncem a výrobním číslem zlatého slitku. Tyto údaje jsou i na příslušném certifikátu dokládajícím parametry daného slitku. U ražených zlatých slitků je tento certifikát zataven v ochranné folii společně se zlatým slitkem.


Přečtěte si také o Investičním zlatě


Lité zlaté slitky

Jak už název napovídá, tento druh zlatých slitků vzniká odléváním roztaveného zlata do různě velkých forem. Typicky se při tom jedná o větší gramáže než u slitků ražených. Nejčastěji se může investor setkat se slitky o hmotnostech od 250 do 1000 gramů. Lité slitky také na rozdíl od ražených nebývají přímo zatavené pod ochrannou fólií. To ale samozřejmě nemá žádný vliv na jejich kvalitu a cenu. Zlaté slitky jsou velmi odolné a časem neztrácejí svou hodnotu. Pravost těchto slitků potvrzuje certifikát velikosti přibližně A5, který je k nim obvykle přidáván samostatně.


Certifikát pravosti

Na papírovém potvrzení jsou stejně jako na přední straně slitku uvedeny všechny klíčové údaje. Hlavní je samozřejmě hmotnost a čistota kovu, která se obvykle udává v tisícinách. Nejobvyklejší je zlato ryzí. Čistota se udává běžně v tisícinách, tedy kolik hmotnostních jednotek z tisíce jsou čistým zlatem. Typická investiční ryzost zlata je přitom 999.9/1000. Takto čisté slitky, garantované prestiží svých výrobců také splňují zákonné požadavky dle § 92 zákona č. 235/2004 Sb. A jsou tak v celé Evropské Unii osvobozeny od daně s přidané hodnoty.


Přečtěte si také: Výroba zlatých slitků


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top