investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Dražší půjčky od MMF

02.12.2015

Mezinárodní měnový fond (MMF) akceptoval čínskou měnu renminbi mezi čtyři dosavadní měny v měnového koši, kterým se oceňují tzv. Zvláštní práva čerpání (Special Drawing Rights – SDR) s účinností od října 2016.

Mezinárodní měnový fond (MMF) akceptoval čínskou měnu renminbi mezi čtyři dosavadní měny v měnového koši, kterým se oceňují tzv. Zvláštní práva čerpání (Special Drawing Rights – SDR) s účinností od října 2016. Od SDR se např. odvozuje hodnota (vůči národní měně) a úroková sazba půjček poskytovaných jednotlivým členským zemím MMF.

Jde patrně o krok s nemalým přispěním politiky, byť jej šéfka MMF Christine Lagardeová dříve vícekrát podpořila s tím, že renminbi v principu splňuje významová kritéria v oblasti exportu a externího užití. 

Jaké mohou být praktické dopady rozhodnutí MMF? Zkusme odhadnout alespoň tři.

1. Trhy zůstanou prozatím opatrné a nebudou renminbi vnímat jako plnohodnotnou rezervní měnu. Vždyť ještě před třemi léty splňovalo renminbi jen asi tři z osmi charakteristik, které činí měnu podle ekonomů měnou rezervní. 

2. Podíl transakcí v čínské měně bude na měnových trzích jistě stoupat, ale vůbec neohrozí postavení amerického dolaru a eura. Podle poslední zprávy Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS) z roku 2013 činil podíl čínské měny na měnových transakcích 1,1% . Odhadujeme, že v roce 2016 by se mohl až zdvojnásobit.

3. Vyšší úrokové sazby na renminbi společně s očekávaným růstem sazeb v USA zdraží budoucí finanční pomoc od MMF.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top