investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Do čeho investovat peníze?

25.05.2023

Pro mnoho lidí investování znamená velkou neznámou, případně riziko. Investování je ale v první řadě zhodnocování vašich finančních prostředků, a jejich ochrana před inflací. A to je důležité zejména nyní, kdy inflace dosahuje dvojciferných čísel a banky i při nejlepší vůli nejsou schopny tento rozdíl úroky na spořících účtech či termínovaných vkladech dorovnat. Rozhodnutí "do čeho investovat", zahrnuje faktory, které byste neměli opominout. Jsou jimi doba investování, zhodnocení vaší rizikové skupiny a také diverzifikace investic.

Investice do akcií

Investice do akcií 

Investováním do akcií si v podstatě kupujete podíl na zisku jednotlivých společností. Můžete si koupit akcie jedné společnosti, nebo využít fondů, které sdružují akcie několika firem z různých odvětví. Přesto ale investování do akcií svá rizika má, protože ceny akcií ovlivňuje stav trhu, ekonomiky, politiky a mnoho dalších faktorů. Pro určení, které akcie jsou pro vás vhodné, je nejlepší obrátit se na odborníka, který vám bude schopen sestavit osobní portfolio. Stejně tak platforma, kterou plánujete využít, by ideálně měla mít CZ podporu či znalostní bázi.

Investice do nemovitostí

Investice do nemovitostí 

Při investování do nemovitostí si můžete sami koupit nemovitost, a vydělávat na jejím pronájmu, nebo využít realitní fondy. Ty obvykle sdružují několik lukrativních nemovitostí a vy tak participujete na budovách či pozemcích, které byste si jako samostatný investor nemohli dovolit. To může být velkou výhodou, nicméně je zde i riziko, že pokud budou nemovitosti do fondu zvoleny nevhodně (například jen hotely), při krizi turistického ruchu nebude žádná z nich dosahovat zisku. Proto hledejte dobře diverzifikované fondy, které s touto možností počítají.

Investice do dluhopisů

Investice do dluhopisů 

Dluhopisy jsou v podstatě dlužní úpisy firem, které takto získávají finanční prostředky na svůj rozvoj. Koupí dluhopisu tedy předem víte, jaký bude váš výnos. To je zásadní odlišení od akcií, kde budoucí výnos neznáte. I zde je riziko, že si zvolíte společnost, která nebude schopna dostát svým závazkům. Tyto nevýhody opět dokáží kompenzovat dobře zvolené dluhopisové fondy, které sdružují několik desítek či stovek firem. Pro zvolení vhodného fondu je opět klíčová znalost vaší investiční strategie, a míra rizika, kterou jste schopni nést. 


Investice do komodit

Stejně, jako si můžete koupit vagón uhlí, a pak jej rozprodat, můžete například investovat do fondu, který je zaměřen  na nerostné bohatství. Zde je váš výnos odvozován od tržní ceny komodity jako takové. Rizikem je opět zvolení komodity, jejíž cena na trhu s časem bude klesat. Výhodou pak může být komoditní fond, který riziko snižuje svým diverzifikovaným portfoliem. 



Investice do fondů 

Fondy jsme již zmiňovaly ve výše uvedených bodech. Investování do fondů je jednou z bezpečnějších variant investování. Fondy bývají velmi dobře diverzifikované, aby investor nenesl nesmyslně velké riziko. Ten nejlepší fond je ale pro každého investora jiný. Nicméně investování v podílových fondech, právě s ohledem na vysokou inflaci, je jednou z možností, jak relativně bezpečně uchovat či zvýšit hodnotu vašich peněz.


Fondy Kvalifokovaných investorů

Zvláštním druhem investice jsou takzvané FKI, tedy specializované fondy, které jsou přístupné jen zkušeným hráčům a v částkách od jednoho milionu (a to jen za určitých okolností). Fondy proto mohou investovat i do alternativních podkladových aktiv, která díky své výjimečnosti mohou přinášet i atraktivnější výnosy. Společnost BHS ve svém portfoliu nabízí vstup i do fondů s naprosto unikátními podkladovými aktivy. 


Investice do peer-to-peer půjčování

Zde půjčujete peníze jiným lidem, kteří se zavazují splatit je s předem daným úrokem. Nadneseně by se dalo říci, že je to obdoba dluhopisů. Výhodou je opět přesně daný výnos, rizikem fakt, že klient nebude schopen půjčku splatit. I zde je tak třeba dobře zvážit poměr riziko / výnos. Pro výběr platformy pro investování opět volte takovou, která má ideálně CZ lokalizaci či podporu.

Investice do zlata

Zlato patří mezi komodity, ale zaslouží si vlastní kapitolu. Je často označováno jako uchovatel hodnoty. I zde můžete sami nakupovat zlaté slitky, cihly, nebo investiční šperky, ale také můžete investovat do ETF fondů zaměřených právě na obchodování se zlatem. Výhodou - ale i nevýhodou zlata je, že si trvale udržuje svou hodnotu. Víte tedy, že nepodstupujete velké riziko, ale také nezískáte vysoký a rychlý výnos. Historicky zlato získává mírně na ceně, samozřejmě s drobnými výkyvy. Je nicméně primárně využíváno pro dlouhodobé investice. Alternativou jsou samozřejmě další nerostné kovy, jako je například stříbro.


Investujte s BHS

Investice jsou velmi rozsáhlé téma, a tento článek opravdu jen brouzdá po povrchu. Základem při investování je správně určit, jaký jste typ investora a podle toho zvolit nejen typ investice, ale také její dobu a rizikovost. Nicméně pokud si správně sestavíte portfolio, pak můžete míru rizika efektivně snížit a inflace vás nemusí tolik znepokojovat. 

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top