investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Co znamená doba návratnosti a jak ji spočítat?

25.05.2023

Doba návratnosti je ukazatel, který umožňuje posoudit výnosnost investice a rozhodnout, zda stojí za to do ní investovat a jak s ní dále hospodařit. Jedná se o dobu, za kterou se nám investice vrátí a zároveň nám ukáže, kolik výnosů přinese. Nicméně, při výpočtu doby návratnosti je třeba zohlednit různé sazby, jako jsou inflace, daně, poplatky nebo provize. Doba návratnosti se vztahuje k celému období, po které investici držíme a snažíme se ji optimalizovat.

Jak spočítat návratnost investice

Jak spočítat dobu návratnosti?

Nic složitého, stačí mít jasno v pojmech. X znamená dobu trvání investice, Y je pořizovací cena investice a Z představuje roční peněžní tok, také známý jako cash-flow. S pomocí těchto parametrů můžeme snadno vypočítat dobu návratnosti investice. 

Stačí odečíst pořizovací cenu od čistého ročního výnosu a získáme tak dobu návratnosti v letech. Před tím, než se rozhodneme investovat, je důležité pečlivě propočítat, zda se nám daná investice vyplatí a jestli to má smysl. Někdy se vyplatí si počkat a investovat později, kdy bude větší šance na zisk.

Bod zvratu

Co je bod zvratu?

Bod zvratu je klíčovým faktorem, který nám umožní zjistit, zda je investice ekonomicky výhodná, pokryje náklady a generuje nám zisk. Jedná se o okamžik, kdy se výnosy rovnají nákladům, což znamená, že není žádná ztráta a může se objevit i malý zisk. 

Přestože je důležité umět si propočítat návratnost investice, musíme mít na paměti, že existuje riziko. I když jsme experti v oboru, trh se neustále mění a firmy se mohou stát neúspěšnými nebo naopak velmi úspěšnými. To znamená, že musíme být připraveni na nejistotu a počítat s možností rizika.

Riziko investování

Riziko a likvidita - důležité pojmy v investování

Je důležité mít na zřeteli dva klíčové pojmy: riziko a likvidita. Tyto dva faktory spolu s návratností investice tvoří investiční trojúhelník. Je proto nezbytné je znát a rozumět jim, pokud chceme investovat a vydělávat peníze.

Riziko je odchylka, která může mít negativní dopad na investici, kterou pořídíte. Nicméně, nemusí to platit vždy. Riziko má nepřímý vliv a nelze ho vždy předvídat. Můžeme však predikovat různé hrozby, které mohou mít dopad na naši investici.

S vysokým rizikem se také zvyšuje nebezpečí ztráty investice. Proto je důležité mít na paměti, že vyšší výnosy jsou obvykle spojeny s vyšším rizikem.

Tři rizika investování

V investování se můžete setkat s různými riziky, která se obvykle dělí do tří kategorií: averze k riziku, klidný postoj a přijetí rizika za účelem získání většího zisku.

Existuje mnoho rizik a některá jsou obzvláště důležitá. Jedním z nich je inflační riziko. Pokud inflace převýší úrokové sazby, výnosy z těchto investic budou nižší než inflace a investor bude mít reálné ztráty na svých investicích.

Dalším podstatným rizikem je tržní riziko, které může být ovlivněno státem, ekonomikou, politickým vývojem a dalšími faktory.

Vlivem tržních rizik mohou být ohroženy zejména finanční investice a politická odvětví. Kromě toho mohou měnová rizika a úroková rizika také omezit nebo změnit výnosy investic. 

Je důležité uvědomit si tato rizika a přijmout odpovídající opatření tak, aby se minimalizovala rizika ztrát.

Do čeho investovat? Je nějaká jistota?

V životě není nic jisté a v podnikání i investicích to platí dvojnásob. Ten kdo se na rizika dobře připraví a svět financí dobře pochopí, má pak větší šanci vyhnout se ztrátám a užívat si zisků. 

Do čeho tedy investovat? Možností je mnoho. Fondy, zlato, investiční nemovitosti, akcie či dluhopisy. Společnost BHS může být dlouhodobě vaším partnerem a pomocníkem ve světě investování. Stačí si vybrat některý z našich produktů.

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top