investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

China Mobile chystá největší nabídku akcií v Číně za posledních deset let

21.12.2021

Čínská společnost China Mobile chce prodejem akcií v Šanghaji získat až 56 miliard jüanů (zhruba 196 miliard Kč)...

Čínská společnost China Mobile chce prodejem akcií v Šanghaji získat až 56 miliard jüanů (zhruba 196 miliard Kč). Byla by to největší primární veřejná nabídka akcií (IPO) v Číně za posledních deset let. China Mobile je podle počtu klientů největším mobilním operátorem na světě, před rokem ale musela kvůli novým pravidlům zavedeným na popud tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa odejít z Newyorské akciové burzy (NYSE).

Zájem o umístění svých akcií v Hongkongu nebo Šanghaji má čím dál více čínských firem, které mají zatím akcie na burzách ve Spojených státech. Ke změně je vede sílící napětí mezi Pekingem a Washingtonem, uvedla agentura Reuters.

Cena akcií Volvo Cars bude nižší   Akcionáři Unipetrol mají poslední šanci

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zařadila na černou listinu několik čínských firem, které podezírá, že se podílejí na porušování lidských práv. Je mezi nimi například i společnost SenseTime Group, která se zabývá vývojem umělé inteligence. Bidenova vláda také dokončila pravidla, která umožní do tří let vykázat z amerických burz cenných papírů ty čínské firmy, které nesplňují požadavky na účetní a další standardy.

Akcie vyžadují trpělivost   Investujte do akcií   Druhy akcií 

China Mobile chce vydat až 845 milionů akcií, a to v ceně 57,58 jüanu za kus. Tím by si zajistila až 48,7 miliardy jüanů. Prodejem dalších akcií při využití opčního práva by se celková částka vyšplhala na uvedených až 56 miliard jüanů.


Výtěžek 56 miliard jüanů by z nabídky akcií China Mobile učinil pátý největší prodej akcií na veřejných trzích v Číně, ukazují data společnosti Refinitiv. Byla by to i větší nabídka, než jakou v roce 2010 zorganizoval finanční ústav Agricultural Bank of China. Mobilní operátor chce peníze z prodeje akcií použít na chystané projekty, včetně prémiových sítí páté generace (5G), infrastrukturu pro cloudové zdroje a na inteligentní ekosystémy.


Menší rivalové China Telecom a China Unicom už své akcie v Číně mají. Dříve je také měli v USA, ale stejně jako China Mobile museli akciový trh v USA opustit. Administrativa tehdejšího republikánského prezidenta Trumpa se rozhodla omezit investice do čínských technologických firem a nový demokratický prezident Joe Biden ponechal toto opatření v platnosti, vzhledem k tomu, že napětí mezi Čínou a Spojenými státy za Bidenovy vlády pokračuje.


Vedle sankcí pak americká Komise pro cenné papíry (SEC) v minulých dnech dokončila pravidla pro vyřazování akcií čínských firem z amerických burz na základě nového zákona, který chce dbát na to, aby čínské i další zahraniční firmy dodržovaly pravidla, jimiž se řídí americké firmy.


Poradenská společnost EY poznamenala, že pět z deseti největších letošních úpisů akcií v Hongkongu byly sekundární úpisy čínských firem, které mají akcie na burzách v USA. Jsou mezi nimi i firmy Baidu a Bilibili. Trend, kdy čínské firmy opouštějí americké burzy a směřují na burzy v Číně, bude podle EY pokračovat.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost China Mobile je kotována na hongkongské burze cenných papírů. Aktuálně je největším operátorem na světě podle počtu zákazníků.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top