investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

České akcie by letos mohly posunout svá 11letá maxima

21.09.2021

Akcie na pražské burze, které v pátek podle indexu PX posílily na jedenáctiletá maxima, by ve...

Akcie na pražské burze, které v pátek podle indexu PX posílily na jedenáctiletá maxima, by ve zbytku roku mohly rekord dále posunout. Shodli se na tom analytici oslovení dnes ČTK. Růst by již podle nich neměl být tak výrazný, při negativním vývoji na světových trzích nevyloučili ani korekci.

"Zůstávám nadále lehkým optimistou. Vzhledem k tomu, že je domácí akciový trh založený výrazně na makroekonomických předpokladech (banky, energetika či telekomunikace), měl by udržet relativně vysoké úrovně i po zbytek roku," řekl ČTK analytik Milan Vaníček. Navíc domácí trh skýtá podle něj stále velmi solidní dividendový výnos. "Domnívám se, že dosavadní letošní rekord na indexu PX bude překonán," odhadl.


Tuzemský burzovní parket si může připsat další zisky, avšak prostor pro růst zůstává omezený, míní analytik Tomáš Pfeiler. Například pro banky může podle něj představovat pozitivní signál obnovená výplata dividend. Akcie ČEZ mohou těžit z dalšího růstu cen silové elektřiny. Pokud by však globální akciové trhy zachvátila korekce, ztrácela by pražská burza více než americké indexy. Globální investoři totiž považují tuzemské akcie za rizikové a v období paniky se jich zbavují, dodal.


"Investoři od začátku roku evidují obří výnosy. Určitě bychom se jim neměli divit, když nyní alespoň část výnosů realizují a vyprodají některé tituly ze svých portfolií. To může vést ke krátkodobým poklesům na trzích," uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček. Na druhou stranu na pražskou burzu přichází nové peníze od lidí, kteří již zlomili hůl nad úročením na běžných a spořících účtech. Lákají je letošní vysoké výnosy. To by v dlouhodobějším horizontu mohlo podpořit další růst akcií, podotkl.


Další vývoj na pražské burze závisí především na tom, jak se bude dařit akciím ČEZ, Komerční banky a Erste Group. "Všechny tři firmy mají společné to, že jsou relativně příznivě ohodnocené, obchodují se za cenu pod svými historickými maximy a stále mají prostor kam růst. Důležitým faktorem ale bude i zájem zahraničních institucionálních investorů," upozornil Radim Krejčí.


Ronald Schubert do konce roku neočekává větší pokles. Dobrý růstový potenciál mají podle něj cenné papíry bank. Česká národní banka avizovala, že nadále nebude omezovat výplaty jejich dividend. Dá se také očekávat, že kvůli vysoké inflaci bude ČNB zvyšovat úrokové sazby. Díky těmto faktorům mohou akcie českých bank posilovat. Dařit by se podle něj mohlo i skupině ČEZ, která profituje z rekordních cen elektřiny na burze.


Index PX v pátek uzavřel na 1305,24 bodu, nejvyšší hodnotě od dubna 2010. "Na první pohled je v tomto roce důvod k optimismu. Na druhou stranu, podíváme-li se na vývoj indexu od krizových let 2008 a 2009 po současnost, zjistíme, že jde stále o velice špatný výsledek. Index PX je zhruba 33 procent pod svým historickým maximem dosaženým před finanční krizí na podzim roku 2007," uzavřel Jan Rohrbacher.


Zdroj: ČTK




"Vzhledem k pravděpodobnému růstu úrokových sazeb v ekonomice by se mělo dařit akciím bank. Ty mají na pražské burze silné zastoupení. Růst cen elektřiny by zas měl nahrávat akciím společnosti ČEZ. Na pražské burze naopak nemají silné zastoupení společnosti z problematických odvětví, která by mohla poškodit další vlna pandemie koronaviru. Nicméně v případě, že mezi investory propukne skepse ohledně budoucího vývoje, lze očekávat, že se budou vyprodávat akcie ze všech odvětví."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top