investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Češi ztrácí zájem o polské maso

30.04.2019

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo na jatkách poraženo 59 900 kusů skotu...

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo na jatkách poraženo 59 900 kusů skotu. Za celý loňský rok to bylo 236 600 kusů skotu. Současné tempo porážek je vyšší než v loňském roce. Chovatelé skotu mají kvůli suchu problémy s nedostatkem krmiva, což navyšuje zájem o porážky dobytka. V důsledku tohoto vývoje bylo vyrobeno 18 456 tun hovězího masa, což představuje nárůst o 6,0 procenta. Vyšší výroba hovězího masa v České republice umožnila snížit dovoz ze zahraničí. Ten klesl i kvůli problémům se závadností polského masa. Kromě Polska dovážíme hovězí maso i z Nizozemska a Německa.

Produkce vepřového masa dosáhla v prvním čtvrtletí 2019 úrovně 50 496 tun, což představuje pokles o 2,8 procenta. Přestože v letošním roce můžeme pozorovat mírné zaostávání za loňskou produkcí, vepřové maso je stále vyráběno ve vyšší míře než ostatní typy mas. Výpadky v české produkci nahrazuje růst zahraničního dovozu, který se zvýšil o 3,3 procenta na 67 020 tun vepřového masa. Dovoz pochází především z Německa, Španělska a Polska.

 

Stavy drůbeže v prvním čtvrtletí letošního roku výrazně vzrostly na 25,4 milionu kusů, což představuje zvýšení o 15,6 procenta. Produkce drůbežího masa však vzrostla pouze o 1,1 procenta na 39 685 tun. Česká republika není v produkci drůbežího masa soběstačná, proto bylo dovezeno 27 123 tun ze zahraničí. V případě polského drůbežího masa byl zaznamenán pokles spotřebitelského zájmu po objevení závadných dodávek. V důsledku tohoto vývoje byl zaznamenán pokles dovozu o 5,5 procenta.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Po skandálech s polským masem byly sníženy dovozy hovězího a drůbežího masa do České republiky. Výpadky v dovozu nahradila vyšší tuzemská produkce. U vepřového masa byl zaznamenán opačný trend a nižší českou produkci nahrazují dovozy z Německa a Španělska."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top