investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Burza v Hongkongu zastavila obchodování s akciemi zadlužené firmy Evergrande

03.01.2022

Akciová burza v Hongkongu dnes zastavila obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti China Evergrande Group...

Akciová burza v Hongkongu dnes zastavila obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti China Evergrande Group. Firma bližší podrobnosti neuvedla, jen oznámila, že obchodování bude pozastaveno do doby, než zveřejní důležité informace, uvedla agentura Reuters.

Evergrande je nejzadluženější developerská společnost na světě, závazky firmy přesahující 300 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu Kč). Čínský podnik se snaží získat kapitál prodejem majetku i akcií, kurz akcií ale za loňský rok spadl téměř o 90 procent.


Mezinárodní ratingová agentura Fitch v prosinci firmu označila za podnik v částečné platební neschopnosti a snížila jí hlavní rating. O několik dní později učinila stejný krok i konkurenční agentura S&P. Také sám developer vydal varování, že vzhledem ke své současné finanční situaci nemůže zaručit včasné splnění všech svých závazků. Minulý týden v úterý firma nesplatila závazky ze zahraničních dluhopisů v objemu 255 milionů USD, zatím ale pokračuje standardní 30denní lhůta, kdy firma své závazky ještě může uhradit.


Čínská média o víkendu informovala, že správa města v letovisku na ostrově Chaj-nan 30. prosince firmě Evergrande nařídila, aby do deseti dnů zbourala svých 39 obytných budov kvůli nelegální výstavbě. Budovy se rozkládají na ploše 435.000 metrů čtverečních. Podle analytiků příkaz k demolici poškodí už tak nízkou důvěru případných zájemců o investici do firmy.


Evergrande minulý týden uvedla, že se jí po třech měsících podařilo obnovit výstavbu 91,7 procenta jejích domácích projektů. Mnoho projektů bylo zastaveno, když firma nezaplatila dodavatelům a zhotovitelům.


Potíže společnosti Evergrande, která bývala nejvýznamnějším developerem v Číně, doléhají v zemi na celý akciový trh. Pád společnosti by pravděpodobně zasáhnul celý realitní sektor a rozšířil by se i mimo něj.


Firmu Evergrande, dříve známou jako Hengda Group, založil v roce 1996 Chuej Kcha-jen. To je miliardář a podnikatel známý i pod jménem Sü Ťia-jin. Z malé lokální firmy vyrostl realitní gigant, hlavně ale za pomoci vypůjčených peněz.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V loňském roce oslabily akcie společností Evergrande o téměř 90 procent.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top