investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Britský vývojář čipů Arm požádal o vstup na burzu v USA

22.08.2023

Bližší informace o objemu a ceně akcií ale podnik neuvedl...

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že to bude letos největší primární veřejná nabídka (IPO) akcií.

Vstup společnosti Arm na burzu by mohl přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných start-upů za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen, uvedla agentura Reuters.

Z burzovního prospektu vyplývá, že společnost zaznamenala za rok do 31. března pokles tržeb o jedno procento na 2,68 miliardy dolarů (59 miliard Kč). Na vině je zejména propad globálních dodávek chytrých telefonů. Tržby za čtvrtletí do 30. června se pak snížily o 2,5 procenta na 675 milionů dolarů. Firma ale vytváří stabilní zisk, v uplynulém finančním roce činil 524 milionů dolarů, o rok předtím 549 milionů USD.

Společnost Arm odhaduje, že ji trh ocení na 60 až 70 miliard dolarů (až 1,5 bilionu Kč). Firmu v roce 2016 koupil za 23,4 miliardy liber (zhruba 659 miliard Kč) japonský konglomerát Softbank, předtím se s jejími akciemi obchodovalo 18 let v Londýně i v New Yorku.

Návrhy společnosti Arm se používají u čipů, které vyrábí většina velkých světových polovodičových společností, včetně firem Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm. Design od firmy Arm se prosazuje ve smartphonech na úkor čipových systémům od Intelu – částečně proto, že spotřebovávají méně energie. Nyní se čipy podle designu Arm používají také v datových centrech a společnost Apple je používá ve svých počítačích Mac.

Vstupem na burzu firma přestává být ryze soukromou společností a stává se veřejně obchodovaným podnikem, jehož akcie mohou investoři kupovat a prodávat na burzách.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top