investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Brexit a londýnská City

07.07.2015

Londýn je domovem pro více než 250 bank. V posledních dnech přípravy na odchod z Británie opět připomněla JPMorgan Chase a HSBC Holdings.

Může se zdát cynické mluvit o hrozbě odchodu Velké Británie z Evropské unie, tedy o tzv. brexitu, v době, kdy se rozhoduje o bankrotu Řecka. Cílem není přilévat olej do ohně, zvláště když pravděpodobnost brexitu je řádově mnohem menší. Toto téma nás bude ale provázet a stojí za povšimnutí, že v některých případech se brexit může dokonce hodit. Třeba ve spojení s jeho důsledky pro londýnskou City.

Velké banky působící v Londýně mají díky brexitu v rukou nezanedbatelný argument, kterým mohou lobbovat za své londýnské zájmy nebo podpořit změny uvnitř vlastní finanční skupiny. Hrozí totiž přesunem části svých aktivit do kontinentální Evropy, pokud se Británie s Evropou rozejde. A Londýn je domovem pro více než 250 bank.

Nejde vůbec o novinku a jistě by nešlo o nějaký překotný úprk. Ale v posledních dnech takové přípravy opět připomněla JPMorgan Chase a HSBC Holdings. A zajímavé je, že případný přesun by nesměřoval do konkurenčních finančních center, jakými je Paříž a Frankfurt. Řeč byla o Lucemburku. Ten nabízí příznivější daňové a provozní podmínky, tedy nižší náklady. Zdá se, že brexit by takovým řešením nabídl možnost zabít dvě mouchy jednou ranou. V kaž­dém případě se lze ale již nyní pokoušet ovlivnit nákladové položky v londýnské City.

Zdroj: Hospodářské noviny, Názor Petr Hlinomaz, analytik BH Securities, 22. června, Podniky a trhy. Více zde.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top