investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie tabákových firem klesají po zprávě o snížení nikotinu v cigaretách

20.04.2021

Akcie tabákových firem dnes na burzách citelně oslabují, ztráty v některých...

Akcie tabákových firem dnes na burzách citelně oslabují, ztráty v některých případech přesahují i šest procent. Trh tím reaguje na pondělní zprávu amerického listu The Wall Street Journal (WSJ), podle které administrativa prezidenta Joea Bidena zvažuje snížit obsah nikotinu v cigaretách na úroveň, která nebude návyková.

Na burze v Londýně hned po zahájení zamířily dolů akcie tabákového obra British American Tobacco, do jehož portfolia patří značky jako Dunhill, Kent, Rothmans, Pall Mall a Lucky Strike. Před 10:00 SELČ akcie odepisovaly 6,1 procenta. Akcie konkurenčního výrobce Imperial Brands nejprve ztrácely kolem tří procent, po pár minutách už ale vykazovaly téměř šestiprocentní propad.


WSJ v pondělí s odkazem na informované zdroje napsal, že diskuse na toto téma je výsledkem blížícího se termínu, kdy veřejní činitelé musejí říct, zda plánují vydat zákaz na mentolové cigarety, anebo ne.


Bidenova administrativa se snaží rozhodnout, zda by měla snížit obsah nikotinu společně se zákazem cigaret s mentolovou příchutí, anebo zda by to mělo být součástí samostatného plánu, sdělily obvykle velmi dobře informované zdroje WSJ.


Nikotin sám o sobě nezpůsobuje rakovinu, přispívá ale k tomu, že se z kouření stává závislost. Cílem návrhu snížit obsah nikotinu je tedy učinit cigarety méně návykové. Vláda očekává, že v takovém případě by se část kuřáků cigaret vzdala, anebo alespoň přešla k jiným produktům, které se nyní považují za bezpečnější.


Na zprávu amerického listu reagovaly už v pondělí akcie na burzách ve Spojených státech. Tabákový gigant Altria odepsal 6,2 procenta a jeho akcie pokračovaly v poklesu i po skončení obchodování v elektronických systémech.


Zdroj: ČTK




"Společnost Philip Morris pochopila, že lidé stále více řeší zdravotní problémy spojené s kouřením. Proto na trh uvedla zahřívaný tabák, který má dle současných poznatků méně negativních dopadů na lidské zdraví. Podle prodejů se ukazuje, že sázka na zahřívaný tabák byla úspěšná."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top