investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Aerolinky Ryanair mají za pololetí rekordní zisk

07.11.2022

Výsledek hospodaření zaostal za odhady analytiků, je ale dosud nejvyšší za období od dubna do září...

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings vykázala za první pololetí svého finančního roku zisk po zdanění 1,37 miliardy eur (33,4 miliardy Kč). Výsledek hospodaření zaostal za odhady analytiků, je ale dosud nejvyšší za období od dubna do září, které zahrnuje klíčové letní měsíce. Firma očekává, že se u zisku letos vrátí na úroveň z doby před pandemií covidu-19, ve výsledcích hospodaření jej dnes odhadla nejméně na jednu miliardu eur.

Analytici očekávali, že zisk před zdaněním v pololetí vzroste na 1,39 miliardy eur. Výsledek i tak výrazně překonal předchozí rekord za první finanční pololetí, který činil 1,29 miliardy eur za šest měsíců do konce září 2017.

Oživení dopravy a ziskovosti bude patrně pokračovat velmi výrazně nejméně po dobu příštích tří let, uvedl šéf aerolinek Michael O'Leary. Tento trend podle něj umožní Ryanairu, který je už teď největší v Evropě podle počtu cestujících, citelně zvýšit podíl na trhu.

Irské aerolinky počítají se ztrátovou zimou. Za finanční rok 2023, který skončí v březnu, očekávají zisk po zdanění v rozmezí od jedné do 1,2 miliardy eur. Tento odhad je podle společnosti závislý na tom, že se nevyskytnou nepříznivé vlivy.

"Obavy z dopadu recese a rostoucí inflace spotřebitelských cen na obchodní model společnosti Ryanair byly v posledních měsících značně přehnané," uvedl O'Leary. "Očekáváme, že tyto silné výchozí faktory budou i nadále podporovat silný růst dopravy a průměrné ceny letenek přinejmenším v příštích 18 měsících," dodal. Předpovídá velmi silný růst zisku a objemu dopravy v příštích třech letech za předpokladu, že ceny ropy zůstanou relativně stabilní.

S ohledem na výsledky za druhé čtvrtletí O'Leary konstatoval, že za své profesní působení ještě neviděl současný růst dopravy o 15 procent a cen letenek o 14 procent.

Ryanair přepravil za šest měsíců do konce září rekordních 95 milionů cestujících. Společnost zvýšila odhad počtu cestujících za celý finanční rok na 168 milionů z dosud očekávaných 166,5 milionu. Předchozí roční rekord z období před pandemií činil 149 milionů cestujících. Finanční ředitel Neil Sorahan uvedl, že počet cestujících by příští rok mohl vzrůst na 185 milionů.

Poměrně optimistický výhled v posledních týdnech zveřejnili i další konkurenti. Aerolinky Wizz Air, společnost IAG, která vlastní British Airways, a Lufthansa uvedly, že navzdory obavám z inflace zaznamenávají stále silný prodej letenek.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top