investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Yellenová svolala kvůli kauze GameStop schůzku s regulátory

04.02.2021

Americká ministryně financí Janet Yellenová svolala schůzku s představiteli regulačních úřadů a...

Americká ministryně financí Janet Yellenová svolala schůzku s představiteli regulačních úřadů a centrální banky (Fed). Chce na ní detailněji probrat prudké výkyvy cen akcií a dalších aktiv, které v posledních týdnech vyvolala kauza GameStop. Podle tiskových agentur zřejmě také padnou návrhy na přísnější regulaci hedgeových fondů, drobných investorů i makléřských firem.

Yellenová před schůzkou se zástupci Komise pro cenné papíry (SEC), Fedu a Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC) uvedla, že než budou zavedena případná opatření, chtějí všichni tito lidé důkladně porozumět mánii kolem GameStopu.


Akcie firmy GameStop, což je prodejce videoher, se ještě na začátku roku prodávaly zhruba za 17 dolarů, minulý týden se však jejich cena vyšplhala až na 483 dolarů. Prudký nárůst způsobili svými koordinovanými nákupy drobní investoři, kteří tak přivodili rozsáhlé ztráty velkým investičním fondům sázejícím na pokles ceny. Podobný postup se opakoval také u jiných akcií a rovněž u stříbra.


Otázky vzbudil přístup některých makléřských firem, například společnosti Robinhood. Ty z obavy, že kvůli nenadálým výkyvům a nárůstu objemu obchodů nebudou mít dostatek hotovosti na vypořádání obchodů, pak investorům znemožnily vybrané akcie nakupovat. Bublina nazvaná Reddit Rallye podle sociální sítě, kde se drobní investoři na obchodech domlouvali, následně splaskla a způsobila mnohým z nich značné ztráty.


"Skutečně se musíme ujistit, že naše finanční trhy fungují správně, efektivně a že investory chrání," řekla ministryně před schůzkou v pořadu Good Morning America (Dobré ráno Ameriko) televize ABC.


Zdroj: ČTK



"Dlouhodobě držet aktivum za výrazně vyšší cenu, než která odpovídá běžným modelům oceňování, je nesmyslné. Dříve či později budou malí investoři akcie GameStop prodávat, aby realizovali své zisky. Jenže s prodeji bude klesat cena akcií. To donutí další a další investory k prodejům, aby ze svých pozic neodcházeli se ztrátou. Nakonec budou chtít všichni vyskočit z rozjetého vlaku a ten, kdo to udělá poslední, bude mít v ruce Černého Petra."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top