investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Toyota a Honda zvýšily globální výrobu

31.03.2022

Produkce společností Nissan Motor a Subaru naopak klesla...

Celosvětovou výrobu japonských automobilek v únoru nadále omezovaly narušené dodávky součástek. Automobilkám Toyota Motor a Honda Motor se i tak podařilo meziročně výrobu zvýšit. Produkce společností Nissan Motor a Subaru naopak klesla, napsala dnes agentura Reuters.

Skupina Toyota, do níž spadají i společnosti Daihatsu a Hino Motors, vyrobila v únoru celosvětově 884.528 vozidel, což představuje meziroční nárůst o téměř 11 procent. Na trzích mimo Japonsko skupina za únor vyrobila rekordní počet vozidel.

Samotná automobilka Toyota svůj únorový plán globální produkce zveřejněný v lednu překonala o téměř 41.000 vozů. Úroveň výroby však byla nižší než v předchozím roce kvůli výpadkům dodávek dílů v Severní Americe, které způsobila pandemie covidu-19, a omezené nabídce součástek v Evropě, již přivodila rostoucí poptávka.

Automobilka se dále potýkala s omezenými dodávkami polovodičů v Číně. Problém zmírnily čipy přebývající po lednovém uzavření továrny kvůli pandemické situaci.

Automobilka Honda uvedla, že v únoru její celosvětová výroba meziročně vzrostla o 8,1 procenta na 344.712 vozů. Nedostatek polovodičů a pandemie narušily dodavatelské řetězce a snížily úroveň výroby ve srovnání s únorem loňského roku v Severní Americe. V Asii se ale úroveň produkce ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšila.

Společnost Nissan Motor oproti tomu informovala, že její globální výroba za únor se v důsledku nedostatku polovodičů meziročně snížila o 7,8 procenta na 275.437 aut.

Celosvětová výroba automobilky Subaru v únoru ve stejném období klesla o 23,6 procenta na 47.625 vozidel. Společnost uvedla, že svůj provoz upravila s ohledem na nedostatek polovodičů.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Toyota je japonská automobilka. Byla založena v roce 1937. V současné době vyrábí nejvíce automobilů na světě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top