investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám

08.04.2024

Postupný pokles úrokových sazeb zvyšuje zájem lidí o hypoteční úvěry...

Stavební produkce v únoru zaznamenala meziroční růst o 3,6 procenta. Nedařilo se produkci v rámci pozemního stavitelství, která se snížila o 1,5 procenta. Bohatě to však kompenzovala produkce v rámci inženýrského stavitelství, která vzrostla o 19,4 procenta. Stavebnictví pomáhá příznivé počasí, které umožnilo rozjet inženýrské stavební práce již od února.

V únoru bylo zahájeno pouze 1 861 bytů, což představuje meziroční snížení o 47,2 procenta. Zahajování projektů se často odkládá kvůli drahému financování. Tento problém se však zmírňuje díky postupnému poklesu úrokových sazeb. Dokončeno bylo 3 331 bytů, což představuje meziroční růst o 24,3 procenta.

České stavebnictví stále trpí kvůli velkému množství zbytečných regulací, což vyplývá i z mezinárodních srovnání. Kvůli dlouhým povolovacím procesům se výrazně prodražují stavební projekty. Situaci by částečně mohla zlepšit digitalizace stavebního řízení, která se však dostává do časového skluzu.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Postupný pokles úrokových sazeb zvyšuje zájem lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu se dostává více peněz na realitní trh, což vyvolává růst cen nemovitostí. Zdražování realit následně povede k oživení stavební produkce.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top