investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Samsung podle médií jedná o koupi americké farmaceutické firmy Biogen

30.12.2021

Jihokorejská skupina Samsung Group jedná o koupi amerického výrobce léků Biogen Inc...

Jihokorejská skupina Samsung Group jedná o koupi amerického výrobce léků Biogen Inc. Uvedl to jihokorejský list Korea Economic Daily s odvoláním na zdroje z investičního bankovnictví. Akvizice by mohla ocenit firmu Biogen na více než 42 miliard USD (924,1 miliardy Kč) a stala by se největší akvizicí jihokorejské firmy v zahraničí.

Podle zprávy firma Biogen oslovila Samsung, zda nemá zájem o koupi jejích akcií. Podle společnosti Refinitiv je hodnota firmy Biogen v současnosti 34,67 miliardy USD.


Společnost Biogen získala v červnu povolení od amerických úřadů pro použití svého léku pro Alzheimerovu chorobu, přestože podle názoru externí poradní komise Biogen neprokázal klinický přínos léčby. Přípravek Aduhelm se tak stal prvním preparátem pro tuto chorobu za posledních téměř 20 let. Prodej léku v USA byl ale pomalejší, než se očekávalo, protože nemocnice si stěžovaly, že vysoká cena neodpovídá jeho přínosu. Firma tak tento měsíc snížila cenu přibližně o polovinu.


Biogen vyrábí léky na neurologická onemocnění. V nabídce má mimo jiné lék na roztroušenou sklerózu Tecfidera a na svalová onemocnění Spinraza. Ve fázi vývoje má nyní více než 30 nových léků.


Skupina Samsung v srpnu uvedla, že v příštích třech letech investuje 240 miliard wonů (4,5 miliardy Kč) do rozšíření aktivit v oblasti biofarmacie, umělé inteligence, polovodičů a robotiky.


Společnost Biogen v reakci na zprávu uvedla, že spekulace nebude komentovat. Samsung na žádost o komentář nereagoval, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top