investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ropné kohouty se pravděpodobně utáhnou

03.04.2020

V průběhu března došlo k natolik mohutným propadům v cenách ropy...

V průběhu března došlo k natolik mohutným propadům v cenách ropy, že u mnohých producentů přestávalo dávat smysl, aby ropu dál těžili. Bylo jen otázkou času, kdy obrovské ztráty donutí producenty ropy, aby si sedli k jednacímu stolu a domluvili se na společném postupu. V pondělí 6. dubna proto dojde k důležitému jednání, kde se rozhodne o dalším vývoji na ropném trhu.

Ropný kartel OPEC, Rusko a další státy již pracují na dohodě o utažení ropných kohoutů. Tuto dohodu svými vyjádřeními podpořil i americký prezident Donald Trump, který v minulých dnech uvažoval o uvalení cel na levnou zahraniční ropu. Dnes se v Bílém domě sejde se zástupci amerických ropných společností.

 

Donald Trump již oznámil, že hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a saúdským korunním princem Mohammedem bin Salmanem a dohodli se na snížení dodávek ropy na světové trhy o 10 až 15 milionů barelů denně. Celková světová nabídka ropy se přitom pohybuje okolo 100 milionů barelů denně.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Podle zástupců kartelu OPEC by snížení produkce o více než 10 milionů barelů za den mělo zahrnovat i země jako jsou Spojené státy, Kanada, Norsko a Brazílie. Na toto prohlášení již reagoval premiér kanadské provincie Alberta Jason Kenney, který je ochoten jednat o uzavření dohody.

 

Vzhledem k novým informacím dochází k prudkému oživení na ropném trhu. Zatímco na konci března se cena ropy Brent dostala až k hranici 22 dolarů za barel, nyní se pohybuje kolem 34 dolarů za barel. Je tedy zřejmé, že obchodníci na ropném trhu věří, že nakonec dojde k dohodě a nabídka ropy se výrazně sníží.


Zařaďte radost do portfolia právě teď!

Dejte nám na sebe spojení a užijte si náš osobní přístup.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Na ropném trhu jsme svědky nevídané situace, kdy si společně začínají notovat dlouhodobě znesvářené strany. Na společném postupu by se mohl dohodnout kartel OPEC s Ruskem, Spojenými státy, Kanadou a dalšími zeměmi."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top