investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Propad amerických akcií pokračoval i ve čtvrtek

05.01.2024

Tržní události předchozího dne

Nedávný propad amerických akcií pokračoval i ve čtvrtek, kdy se akcie snažily otřepat z nepříznivého začátku roku. V odpoledním obchodování uzavřel index Dow Jones těsně nad nulou, zatímco benchmark S&P 500 klesl o zhruba 0,3 %. Po středečním výprodeji se index Nasdaq Composite v některých částech seance snažil o zisky, ale do závěru se propadl téměř o 0,6 % pod nulu.

Investoři, kteří hledali potvrzení svých sázek na březnové snížení sazeb, dočkali pouze nejistoty ve středečním zápisu z jednání Fedu. Představitelé se sice shodli, že sazby dosáhly svého vrcholu a do konce roku 2024 by měly být nižší, někteří z nich však signalizovali, že by mohly zůstat na své historicky vysoké úrovni "po nějakou dobu" v závislosti na vývoji inflace. Akcie společnosti Apple klopýtly čtvrtý den po sobě poté, co banka Barclays snížila rating a nyní se k nim přidala i společnost Piper Sandler. Mezitím se výnosy amerických dluhopisů vrátily k růstu, přičemž výnos desetiletých státních dluhopisů se přiblížil 4 %.

Akcie cestovního ruchu se ve čtvrtek obchodovaly na vyšší úrovni, protože ceny ropy klesly, což signalizuje nižší náklady na pohonné hmoty pro provozovatele výletních lodí a leteckých společností. American Airlines, Delta a United vzrostly o více než 1 %. Provozovatelé výletních lodí Royal Caribbea a Carnival vzrostli o více než 2 %. Futures kontrakty na ropu se na začátku seance propadly o více než 2 % kvůli vyšším než očekávaným zásobám amerického benzínu a destilátů, což signalizuje slabší poptávku. USA se také snaží kompenzovat přerušení dodávek způsobené situací v Rudém moři, větším vývozem a produkcí ropy. Mezitím byly ve čtvrtek pod tlakem akcie související s energetikou. 

Dnes zveřejněné údaje v USA ukázaly, že trh práce zůstává neporušený, zatímco mzdy se nadále ochlazují, což je vítané znamení v boji proti inflaci. Nejnovější zpráva ADP o zaměstnanosti ukázala, že soukromé společnosti vytvořily v prosinci 164 000 pracovních míst, což je více než listopadový údaj 103 000 a více než očekávání analytiků, kteří předpokládali přírůstek 115 000 míst. V rámci zprávy ADP rovněž odhalila, že meziroční růst mezd klesl na 5,4 % z 5,6 % v předchozím měsíci. Vracíme se na trh práce, který je do značné míry v souladu s obdobím před pandemií. Zatímco mzdy nebyly hnacím motorem nedávné inflace, nyní, když je růst mezd na ústupu, riziko mzdově-cenové spirály se výrazně snižuje. Investory ještě čeká velká aktualizace údajů o trhu práce v tomto týdnu, neboť v pátek se očekává zveřejnění prosincové zprávy o zaměstnanosti. Podle konsenzuálních odhadů agentury Bloomberg se očekává, že měsíční zpráva ukáže, že počet zaměstnanců v nezemědělském sektoru v prosinci vzrostl o 175 000, zatímco míra nezaměstnanosti se oproti předchozímu měsíci zvýšila na 3,8 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie společnosti Apple klopýtly čtvrtý den po sobě poté, co banka Barclays snížila rating a nyní se k nim přidala i společnost Piper Sandler.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top