investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ve čtvrtek klesal již třetí obchodní den v řadě

10.09.2023

Tržní události předchozího dne

Index S&P 500 ve čtvrtek klesal již třetí obchodní den v řadě, a to kvůli obavám o vývoj úrokových sazeb a výprodeji akcií společnosti Apple. Široký index se v pátek stáhl o 0,3 %. Technologický Nasdaq Composite klesl o 0,9 %, což představuje čtvrtou negativní seanci v řadě. Relativně nejlépe si vedl blue-chipový index Dow Jones Industrial, který přidal 0,2 %. Letošní rallye, která se vymyká očekáváním, byla částečně podpořena optimismem, že Fed m by mohl brzy ukončit, a dokonce začít obracet, svou kampaň na zvyšování úrokových sazeb, protože inflace slábne. Čerstvé údaje z tohoto týdne vyvolaly obavy, že Fed možná bude muset pokračovat ve zvyšování sazeb, aby ochladil stále rozpálenou americkou ekonomiku.

Poslední zpráva o nezaměstnanosti naznačila, že trh práce zůstává napjatý. Počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na nejnižší úroveň od začátku února, což představuje čtvrtý týden poklesu v řadě, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo práce. Zpráva přišla po nečekaně silných údajích z odvětví služeb, které byly příčinou středečního poklesu akcií. Panují obavy, že trh práce je příliš silný, a že by to mohlo otevřít dveře pro další zvyšování sazeb později v tomto roce, případně v roce příštím. Akcie společnosti Apple pokračovaly v poklesu, což se projevilo i na indexech S&P 500 a Nasdaq. Akcie klesly o 2,9 %, přičemž za poslední dva dny společnost Apple ztratila téměř 190 miliard dolarů tržní hodnoty. Čína nařídila úředníkům ústředních vládních úřadů, aby v práci nepoužívali telefony iPhone. Mezitím si v Číně získává pozornost také nový telefon Huawei. Obavy ohledně společnosti Apple se ve čtvrtek přenesly i do výkonnosti dalších technologických akcií s velkou tržní kapitalizací. Nvidia klesla o 1,7 % a Microsoft ztratil 0,9 %. Sektor informačních technologií byl s poklesem o 1,6 % nejhorším segmentem indexu S&P 500. Je září a to znamená, že společnost Apple pořádá každoroční akci k iPhonu. Letos se očekává, že tento technologický gigant představí nejnovější řadu iPhonů 15, nové verze hodinek Apple Watch a případně i aktualizovanou verzi všudypřítomných sluchátek AirPods.

Akcie společnosti Walt Disney klesly na 80,57 USD, což je nejnižší uzavírací cena od roku 2014. Firma se potýká se stávkami v Hollywoodu a sporem o poplatky s kabelovým operátorem Charter Communications, stejně jako s vyhlídkou na trvalé ztráty v oblasti televizního vysílání a streamingu.

Již za tři týdny hrozí možné uzavření americké vlády. Historická data ovšem ukazují, že dysfunkce Washingtonu obvykle nemění trajektorii trhů ani jedním směrem. Shutdown dočasně odřízne část vládních výdajů - bez obrovských "povinných" programů, jako je sociální zabezpečení, a "nezbytných" funkcí - přičemž většina snížených výdajů se dorovná později, až se vláda opět rozjede na plné obrátky.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Čerstvé údaje z tohoto týdne vyvolaly obavy, že Fed možná bude muset pokračovat ve zvyšování sazeb, aby ochladil stále rozpálenou americkou ekonomiku.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top