investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Index Nasdaq se ve čtvrtek propadl

08.09.2023

Tržní události předchozího dne

Index Nasdaq se ve čtvrtek propadl, tažen pokračujícím propadem společnosti Apple. Akcie tohoto technologického giganta pokračovaly v poklesu po zprávách, že Čína zakázala vládním úředníkům používat její iPhone a plánuje tento zákaz rozšířit i na státní společnosti. Dow Jones byl ve čtvrtek jediným indexem v zelených číslech, když vzrostl o skromných 0,2 %. Index S&P 500 klesl přibližně o 0,3 %, zatímco technologický Nasdaq Composite se propadl zhruba o 1 %, když se společnost Apple propadla o téměř 3 %. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesly na nejnižší úroveň od února, což je další známka toho, že Fed pravděpodobně udrží úrokové sazby na vyšší úrovni delší dobu. Překvapivý údaj následoval po středečních údajích, podle kterých aktivita ve službách v USA v srpnu dosáhla šestiměsíčního maxima, což je považováno za známku odolnosti spotřebitelů a širší ekonomiky v prostředí vyšších nákladů na půjčky.

Mohla by být ropa za 100 dolarů za barel možná? Analytici z Wall Street si to zřejmě myslí. Michael Tran a Helmina Croft ze společnosti RBC Capital Markets ve čtvrteční zprávě investorům napsali: "Představa 100 dolarů za barel se před několika málo měsíci stala naprosto nepředstavitelnou a dnes je na dostřel," uvedli. Cena ropy West Texas Intermediate se během čtvrteční seance po devítidenní rally příliš nezměnila. Futures na ropu Brent nepatrně klesly, i když se stále pohybovaly nad 90 dolary za barel. "Představa 100 USD za barel pro nás zůstává daleko od základního scénáře, ale naučili jsme se respektovat, že tento trh s ropou se vyvinul v trh založený na momentech stejně jako na fundamentech, často dochází k překračování a překotným korekcím." Začátkem tohoto týdne Saúdská Arábie oznámila prodloužení jednostranného snížení produkce o další tři měsíce. Rusko rovněž snížilo svůj vývoz o 300 000 barelů denně do konce roku. Tyto škrty jsou doplňkem ke snižování produkce OPEC+, které začalo na konci loňského roku. Snížení omezují nabídku, protože futures kontrakty na ropu od konce června vzrostly o více než 25 %, a to navzdory pomalejšímu než očekávanému hospodářskému oživení Číny a zvýšené produkci amerických producentů. Růst cen ropy ztěžuje práci Fedu. Ale ve čtvrtek se vrátila cena o něco níže poté, co údaje o čínském obchodu nezmírnily obavy z pomalého růstu druhé největší ekonomiky světa. Objevují se otázky, zda zpomalení v Číně může být "hlavním rizikem" pro americkou ekonomiku.

Čtvrteční propad akcií společnosti C3.ai svědčí o posunu v obchodování s umělou inteligencí. Poté, co nadšení z potenciálu umělé inteligence způsobilo, že akcie technologických firem v létě prudce vzrostly, a někteří stratégové na Wall Street zvýšili svůj výhled pro akciový trh jako celek, se investoři vrátili k zaměření na fundamenty. Poslední iterace se odehrála ve středu večer, kdy společnost C3.ai, jejíž akcie letos vzrostly o více než 200 %, oznámila hospodářské výsledky. C3.ai, softwarová společnost zabývající se umělou inteligencí, uvedla, že očekává tržby v roce 2024 v rozmezí 295 až 320 milionů USD, což zhruba odpovídá očekávání Wall Street ve výši 308 milionů USD. Společnost však nyní také očekává ztráty z provozního zisku v rozmezí 70 až 100 milionů dolarů. Dříve společnost předpokládala ztráty ve výši 50 až 70 milionů dolarů. Rovněž již neočekává, že do konce roku 2024 bude čtvrtletně zisková. Akcie se ve čtvrtek ráno hned po otevření burzy propadly o více než 15 %, než ztráty snížily na zhruba 12 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Mohla by být ropa za 100 dolarů za barel možná? Analytici z Wall Street si to zřejmě myslí.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top