investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Akcie opět končí obchodní týden v zelených číslech

20.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Již rok klesají ceny zemědělských výrobců

20.05.2024
cenaprůmyslvýrobačesko

Optimální investiční portfolio do příštích let

20.05.2024
akciedluhopisyinflaceinvesticetechnologie

Ranní zpravodaj: Dow Jones se poprvé v historii dotkl hranice 40 000 bodů

17.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americký trh práce se nadále ochlazuje

10.05.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly, protože další údaje ukázaly, že americký trh práce se nadále ochlazuje, což oživilo naděje na snížení sazeb do podzimu. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o přibližně 0,9 % a prodloužil tak svou vítěznou sérii na sedm obchodních seancí. Index S&P 500 si připsal 0,5 % a poprvé od 9. dubna se vrátil nad uzavírací úroveň 5 200 bodů. Technologický index Nasdaq Composite vzrostl o 0,3 %. Trh ve čtvrtek vykazoval další známky rozšiřující se rallye, přičemž v čele stály nemovitosti a utility. Mezitím technologie  a komunikační služby, dva vedoucí sektory minulého roku, byly jedinými, které ve čtvrtek zaostávaly za indexem S&P 500.

Ve čtvrtek zveřejněné údaje o počátečních týdenních žádostech o podporu v nezaměstnanosti dosáhly hodnoty 231 000, což představuje nárůst o 22 000 oproti předchozímu týdnu a nejvyšší úroveň od srpna. Nejnovější tisk ministerstva práce signalizuje, že trh práce nadále zpomaluje. A to následovalo po údajích ze zpracovatelského sektoru, které upřesnily, že aktivita v tomto odvětví se vrátila z expanzivního teritoria zpět dolů. Většina sázek investorů nadále počítá se snížením sazeb Fedu v září.  „Špatné“ ekonomické zprávy byly z pohledu trhu do značné míry dobré. Výnosy státních dluhopisů sestoupily ze svých maxim z roku 2024 a trh se opět stává optimističtějším, pokud jde o vyhlídky na snížení úrokových sazeb Fedu v tomto roce.  To vše však stále vyvolává otázku, kdy jsou slabé ekonomické zprávy pro trh opět jednoduše špatné a signalizují širší zpomalení americké ekonomiky. Od této potenciálně hořké reality jsme ale ještě poměrně daleko. Sazby totiž působí na ekonomiku korozivně a opotřebovávají ekonomiku a v určitém okamžiku by se mohlo něco "zlomit".

V podnikové sféře zklamala prognóza ročních tržeb společnosti Arm naděje na růst spojený s umělou inteligencí. Akcie výrobce čipů klesly o zhruba 2 % a mírně se propadly i akcie společností ze sektoru Nvidia a AMD. Realitní index, který byl v posledních dvou letech nejhorším sektorem indexu S&P 500, ve čtvrtek vzrostl o více než 2 %. Odpoledne se sektor výrazně posunul vzhůru poté, co nejnovější údaje o úrokových sazbách hypoték vykázaly jejich první pokles za více než měsíc. Sektor veřejných služeb, druhý nejhorší sektor za poslední dva roky, vzrostl o více než 1 %. Sektor nyní roste již sedm obchodních seancí v řadě, což je podle nedávného vyjádření stratégů součástí „rotace“ investorů vzhledem k tomu, že sektor masivně zaostává za ostatními.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„V podnikové sféře zklamala prognóza ročních tržeb společnosti Arm naděje na růst spojený s umělou inteligencí. Akcie výrobce čipů klesly o zhruba 2 % a mírně se propadly i akcie společností ze sektoru Nvidia a AMD.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top