investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie zakončily pondělní seanci bez větších změn

09.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie zakončily pondělní seanci bez větších změn, čímž investoři zahájili důležitý týden, který bude ve znamení čerstvých údajů o inflaci, jež prověří názory úředníku Fedu ohledně snížení sazeb, a začátku výsledkové sezóny za první čtvrtletí.Průmyslový index Dow Jones, index S&P 500 a technologický Nasdaq Composite uzavřely poblíž nulové hodnoty.

Rozšíření rally na akciovém trhu se pravděpodobně plně neprojeví během zpráv o výsledcích za první čtvrtletí 2024, což může pozdržet rally středně velkých a menších společností z indexu S&P 500. V nejbližší době totiž konsenzus předvídá dobré výsledky především u těch největších společností indexu. Výzkum týmu akciových strategií Goldman Sachs Davida Kostina ukazuje, že 10 největších společností v indexu S&P 500 by mělo v prvním čtvrtletí dosáhnout růstu zisku o 32 %. Zatímco u ostatních 490 akcií se předpokládá pokles zisků o 4 %, takže celkový růst zisků indexu se bude v tomto čtvrtletí pohybovat kolem 3 %. Jednoznačným lídrem skupiny je společnost Nvidia, u níž se očekává růst zisků o 406 % oproti předchozímu roku, následovaná společností Amazon s očekávaným růstem o 175 %. Zbytek první desítky doplňují společnosti Meta, Eli Lily, Alphabet, Berkshire Hathaway, Microsoft, Broadcom, JPMorgan Chase a Apple. Kostin poznamenává, že pokud se těmto společnostem bude i nadále dařit, je pravděpodobné, že úzké vedení na akciových trzích bude pokračovat o něco déle. 

Šéf JPMorgan poukázal na "snižující se roli veřejně obchodovaných společností v americkém finančním systému", což se projevuje v současném počtu asi 4 300 veřejných společností v USA. V roce 1996 jich bylo 7 300. Naopak počet amerických soukromých společností podporovaných soukromý kapitálem se za posledních dvacet let zvýšil z 1 900 na 11 200, poznamenal Dimon "Tento trend je závažný a s přibývající regulací a soudními spory se může udržet i v budoucnu. Je to výsledek, který chceme?" Dimon napsal.

Dimon si tento trend vysvětluje několika faktory: Zintenzivnění požadavků na podávání zpráv (viz ESG), vyšší náklady na soudní spory, nákladné regulace, akcionářský aktivismus, menší kapitálová flexibilita nebo neustálý tlak plynoucí ze čtvrtletních zisků.

Dodává jestli byl menší počet veřejných společností hnacím motorem vyšších cen akcií od doby, kdy Dimon převzal funkci generálního ředitele na počátku roku 2000. Menší nabídka aktiv znamená větší konkurenci o tato aktiva.

Navzdory znepokojující situaci, včetně loňských otřesů v regionálních bankách, je americká ekonomika nadále odolná, spotřebitelé stále utrácejí a trhy v současnosti očekávají měkké přistání. Je důležité si uvědomit, že ekonomika je poháněna velkým množstvím deficitních vládních výdajů a dalšími stimuly. Roste také potřeba zvýšených výdajů v souvislosti s pokračujícím přechodem na ekologičtější ekonomiku, restrukturalizací globálních dodavatelských řetězců, zvyšováním vojenských výdajů a bojem s rostoucími náklady na zdravotní péči. To může vést k trvale vyšší inflaci a vyšším sazbám, než trhy očekávají. Navíc probíhající války na Ukrajině a na Blízkém východě mají kromě strašlivých lidských obětí i nadále potenciál narušit trhy s energiemi a potravinami, migraci a vojenské a ekonomické vztahy. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Rozšíření rally na akciovém trhu se pravděpodobně plně neprojeví během zpráv o výsledcích za první čtvrtletí 2024, což může pozdržet rally středně velkých a menších společností z indexu S&P 500.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top