investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu klesly

04.01.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu klesly, protože optimismus ohledně rychlého snížení úrokových sazeb se snížil v souvislosti s novými údaji o zaměstnanosti a zápisem z posledního zasedání Fedu, který ukázal, že načasování snížení sazeb zůstává nejisté. Index Dow Jones klesl o více než 0,7 %, zatímco benchmark S&P 500 se propadl o přibližně 0,8 %. Nasdaq Composite klesl o dalších téměř 1,2 % den po bouřlivé seanci, během níž technologické akcie ztratily téměř 1,6 %.

Většina tržních pohybů byla opačná těm ke konci roku 2023. Realitní index klesl o více než 2 %, zatímco Russell 2000 se propadl o více než 3 %, což byl jeho nejhorší den od března 2023. Akcie se po zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu ve středu odpoledne příliš nezměnily. Ze zápisu vyplynulo, že se představitelé Fedu domnívají, že proinflační rizika se snížila. Téměř všichni účastníci naznačili, že nižší cílové rozpětí pro sazbu federálních fondů by bylo vhodné do konce roku 2024.

Ropa ve středu vzrostla po zprávách o narušení velkého libyjského ropného pole a příslibu jednoty ze strany ropné aliance OPEC. Cena ropy West Texas Intermediate se ustálila na 72,70 USD za barel, což je o 3,7 % výše, než v předešlé seanci. K prudkému nárůstu došlo poté, co si protesty vynutily uzavření naleziště El Sharara, které produkuje 300 000 barelů denně. Přerušení dodávek přispívá ke zvýšeným obavám z přerušení dodávek v důsledku útoků v oblasti Rudého moře. Ve středu Íránem podporovaní povstalci Hútíové uvedli, že se zaměřili na kontejnerovou loď směřující do Izraele. Hrozba širšího konfliktu ohrožujícího těžbu ropy z Íránu poslala ceny nahoru. Skutečnou hrozbou pro ceny je íránský vývoz ropy (téměř 2 miliony barelů denně), který by mohl být náhle vyřazen z globálního trhu.

Akciový stratég Bank of America Ohsung Kwon se domnívá, že letos akcie již nepovedou výše ty největší obchodované tituly, ale že by se mohlo lépe dařit rovnoměrné váženému indexu S&P 500 a cyklickým akciím. "Neoficiálně jsme to slýchali od klientů a od jiných firem na straně prodeje a to se stává přehnaně konsensuálním pohledem na 2024" uvedl Kwon. V tuto chvíli BofA pouze zdůrazňuje, že to, co bylo dříve konsensem trhu založeným na technologiích, se zjevně změnilo, a to by mohl být bod, který je třeba sledovat při nadcházejícím dění na trhu.

Ukazují se další známky ochlazování amerického trhu práce. Nové údaje Úřadu pro statistiku práce ukázaly, že na konci listopadu bylo 8,79 milionu volných pracovních míst, což je nejnižší úroveň od března 2021. Ekonomové očekávali 8,82 milionu volných míst. Naděje, že tržní rallye z konce roku bude pokračovat i v roce 2024, dostala na frak, když se akciové indexy a ceny dluhopisů společně propadly a zaznamenaly nejhorší začátek roku za poslední desetiletí. Dluhopisy zamířily dolů již čtvrtý den v řadě, což vedlo k nárůstu výnosů desetiletých státních dluhopisů do blízkosti 4 %, než se odpoledne kurz obrátil. Výnos desetiletých státních dluhopisů uzavřel ve středu na úrovni zhruba 3,91 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akciový stratég Bank of America Ohsung Kwon se domnívá, že letos akcie již nepovedou výše ty největší obchodované tituly, ale že by se mohlo lépe dařit rovnoměrné váženému indexu S&P 500 a cyklickým akciím.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top