investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci, který byl vyšší, než se očekávalo. Tento údaj posloužil jako jeden z posledních údajů, který by mohl ovlivnit rozhodnutí Fedu na jeho politickém zasedání příští týden. Indexy S&P 500 a technologický Nasdaq Composite klesly přibližně o 0,3 %, zatímco Dow Jones se snížil blíže k 0,4 %. Akcie společností Nvidia a Tesla klesly zhruba o 4 % a pokračovaly tak v poklesu z předchozí seance. Jedním z největších opozdilců dne byl benchmarkový index malých firem Russell 2000, který klesl o zhruba 2 %, když investoři snížili sázky na červnové snížení úrokových sazeb. Výnos desetiletých státních dluhopisů USA vzrostl o téměř 10 bazických bodů a dosáhl 4,3 %. 

Ve čtvrtek vzrostl únorový index cen výrobců oproti minulému měsíci o 0,6 %, což je více než očekávaný nárůst o 0,3 %, a doplnil tak sled údajů, podle nichž inflace zůstává na mírně zvýšené úrovni. Ačkoli trh v úterní zprávě o CPI setřásl známky odolné inflace a držel se svých nadějí na změnu politiky v létě, tento kalkul by se mohl změnit. Podle nástroje FedWatch skupiny CME nyní 40 % obchodníků očekává, že Fed bude držet současné úrovně úrokových sazeb až do června, což je nárůst oproti přibližně 25 % před týdnem. Maloobchodní tržby mezitím vzrostly o 0,6 %, což sice zaostalo za odhady, které předpokládaly růst o 0,8 %, ale i tak se jedná o oživení po lednovém poklesu.

V oblasti komodit pokračovala rally ropy poté, co IEA varovala, že nabídka bude v letošním roce zaostávat, a zásoby v USA se snížily. Futures na ropu WTI se obchodovaly těsně nad 81 USD za barel a dotkly se nejvyšších hodnot od listopadu.

Na podnikové frontě se akcie společnosti Fisker propadly o více než 50 % po zprávě deníku Wall Street Journal, že výrobce elektromobilů zvažuje podání návrhu na bankrot.

Bývalý ministr financí Steven Mnuchin dává dohromady skupinu investorů, kteří chtějí koupit TikTok, pokud by mateřská společnost ByteDance byla nucena aplikaci pro sociální média prodat. Mnuchin to oznámil ve čtvrtek v pořadu Squawk Box na televizi CNBC.

"Rozumím té technologii, je to skvělý byznys a hodlám dát dohromady skupinu, která TikTok koupí," řekl. Mnuchin sice nechtěl jmenovat, s kým na potenciální koupi platformy spolupracuje, ale uvedl, že jde o kombinaci různých investorů mimo velké technologické firmy.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Ve čtvrtek vzrostl únorový index cen výrobců oproti minulému měsíci o 0,6 %, což je více než očekávaný nárůst o 0,3 %, a doplnil tak sled údajů, podle nichž inflace zůstává na mírně zvýšené úrovni.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top