investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie v úterý uzavřely v červených číslech

21.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v úterý uzavřely v červených číslech, kvůli nervozitě investorů před zítřejšími výsledky společnosti NVIDIA a také kvůli pochybnostem o snadném přistání americké ekonomiky. V čele poklesu stál technologický index Nasdaq Composite, který klesl o téměř 1 %. Index S&P 500 klesl přibližně o 0,6 %, zatímco Dow Jones se snížil zhruba o 0,2 % poté, co tyto tři indexy uzavřely turbulentní týden poklesem.

Nejvyšší hodnota předpovědí indexu S&P 500 ke konci roku 2024 se opět posunula vzhůru. Index S&P 500 dosáhl na začátku roku 2024 nových rekordních hodnot. Díky prudkému růstu akcií se průměr benchmarku dostal nad průměrný cíl stratégů Wall Street pro konec 2024 a to po necelých dvou měsících roku. A nyní několik z těchto stratégů zvyšuje své prognózy, kam až mohou akcie v roce 2024 doběhnout. V pátek Goldman Sachs zvýšila svůj cíl pro konec roku z 5 100 na 5 200 bodů. O tři dny později zvýšila svůj cíl také banka UBS. Tým akciové strategie investiční banky UBS pod vedením Jonathana Goluba nyní vidí, že index S&P 500 zakončí letošní rok na úrovni 5 400 bodů, zatímco dříve předpokládal 5 100 bodů. To odráží téměř osmiprocentní nárůst oproti pondělní otevírací ceně. Jak Goldman Sachs, tak UBS vyjádřily optimističtější výhled pro letošní podnikové zisky, než se dříve předpokládalo. Podle Goldmanu bude mít lví podíl na růstu pravděpodobně zvýšený výhled zisků "velkolepé sedmičky" technologických akcií. Vyšší zisky ovšem těží z vyšší inflace a tudíž jdou ruku v ruce. 

Akcie výrobce čipů NVIDIA v úterý klesly asi o 6 %, což je největší pokles od května 2023, kdy společnost přišla o zhruba 100 miliard dolarů ze své tržní hodnoty. Tyto pohyby přicházejí těsně před středečními čtvrtletními výsledky. Tento týden bude veškerá pozornost upřena na její výsledky, které oznámí ve středu po zvonění. Očekávané tržby společnosti za 4. čtvrtletí činí 20,4 miliardy USD, což je meziroční nárůst o 236 %. Očekává se, že zisk na akcii bude činit 4,60 USD, což je o 422 % více než v předchozím roce. I přes úterní ztráty se společnost může pochlubit aktuální tržní kapitalizací ve výši necelých 1,7 bilionu dolarů. To je třetí nejvyšší tržní kapitalizace na světě, hned za společnostmi Apple a Microsoft. Akcie od začátku roku vzrostly o téměř 40 % a od loňského roku se zvýšily přibližně o 220 %. Středeční zpráva bude důležitá pro celý finanční trh.

Akcie společnosti Super Micro Computer v úterý klesly o dalších 10 % po pátečním obratu poté, co se jejich hodnota za necelý měsíc ztrojnásobila. Akcie společnosti Advanced Micro Devices, dalšího favorita na poli AI, v úterý rovněž zaznamenaly pokles, a to přibližně o 6 %. Home Depot klesl až o 1,5 % po výsledcích dnes, když uvedl, že ve fiskálním roce 2024 očekává 1% růst tržeb. Wall Street očekávala růst blížící se 1,6 %. Přesto gigant v oblasti domácích potřeb překonal očekávání na horním i dolním řádku. Akcie Walmart vzrostly přibližně o 3 % poté, co maloobchodní řetězec vykázal další silný růst tržeb a zároveň potvrdil plány na koupi výrobce levných televizorů Vizio. Tržby se jím ve 4. čtvrtletí zvýšily o 4 % díky tomu, že zákazníci chodí do obchodů častěji. Poté, co společnost Capital One podporovaná Warrenem Buffettem potvrdila plány na převzetí společnosti  Discover Financial Services v hodnotě 35,3 miliardy USD, vzrostly její akcie přibližně o 15 %. Dohoda, u níž se očekává zvýšená antimonopolní kontrola, by vytvořila šestou největší banku v USA podle objemu aktiv.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie výrobce čipů NVIDIA v úterý klesly asi o 6 %, což je největší pokles od května 2023, kdy společnost přišla o zhruba 100 miliard dolarů ze své tržní hodnoty.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top