investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie v poslední obchodní seanci týdne nakonec nerostly

25.09.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v poslední obchodní seanci týdne nakonec nerostly. Hlavní indexy ztrácejí tři po sobě jdoucí dny a zakončili tak další týden v červených číslech, čímž se znovu potvrdila pověst měsíce září. Výnosy dluhopisů rostou v důsledku jestřábího komentáře Fedu a rostoucích cen ropy, což jsou nepříznivé faktory z hlediska valuací akciových titulů. 

Fed se ve středu rozhodl ponechat svou základní úrokovou sazbu beze změny, ale sdělil, že do konce roku je stále v plánu ještě jedno zvýšení. Nemusí se přitom jednat o poslední zvýšení sazeb v tomto cyklu. Bankéři naznačili, že sazby by mohly zůstat vyšší po delší dobu až do roku 2024. Desetileté státní dluhopisy dosáhly 4,49 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2007. Dvouleté Treasury rovněž vyskočily na nejvyšší hodnotu od roku 2006. Zdá se, že nákup státních dluhopisů s delší splatností je zatím špatným nápadem. Koneckonců i Jamie Dimon je toho názoru, že 5-6% výnosy na desetiletých referenčních dluhopisech USA nelze vyloučit.

Mezitím nové údaje ministerstva práce z tohoto týdne ukázaly, že týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v týdnu končícím 16. září klesl o 20 000 na 201 000, což je nejnižší hodnota od ledna. Zpráva o počátečních žádostech o podporu byla tak výrazně pod očekáváním i pod průměrem za období 2022 - současnost. Americký trh práce zůstává i nadále zdravý.

Podle Bank of America byl odliv investorů z akcií v minulém týdnu nejvyšší za celý rok, protože trhy více zaceňují slova Fedu, kterým doteď přisuzoval a stále do jisté míry přisuzuje menší pravděpodobnost než si zaslouží. Z údajů Bank of America vyplývá, že v uplynulém týdnu došlo k odlivu v hodnotě 18,96 miliardy USD, což je největší týdenní odliv zaznamenaný od prosince 2022.

Vyšší po delší dobu režim znamená pro akcie potíže, uvedli analytici, a trh by mohl mít v roce 2024 namířeno do těžkého období, protože sazby zůstanou vysoké. "Překvapením 1. poloviny 2023 bylo 'žádná recese'; překvapením 2. poloviny 2023 jsou 'vyšší na delší dobu' sazby (přísnější finanční podmínky)," uvedl v pátek stratég Bank of America Michael Hartnett. Upozornil také, že vyšší sazby zvyšují riziko tvrdého přistání a také riziko, že trhy v první polovině roku byly příliš optimistické. Ačkoli banka již nevidí recesi jako základní předpoklad pro letošní rok, známky toho, že ekonomika směřuje k tvrdému přistání, se "řadí" do roku 2024, uvedl Hartnett.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Fed se ve středu rozhodl ponechat svou základní úrokovou sazbu beze změny, ale sdělil, že do konce roku je stále v plánu ještě jedno zvýšení.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top