investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve středu propadly

11.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se ve středu propadly poté, co klíčová zpráva o inflaci ukázala nečekaný nárůst spotřebitelských cen v minulém měsíci. Průmyslový index Dow Jones  klesl o 1,1 %. Index S&P 500 klesl o téměř 1 % a technologický Nasdaq Composite ztratil téměř 0,9 %. Vládní údaje ukázaly, že index spotřebitelských cen v březnu vzrostl o 0,4 % oproti předchozímu měsíci a o 3,5 % oproti předchozímu roku, což představuje neočekávané zrychlení oproti únorovému meziročnímu růstu cen o 3,2 %. Podle průzkumu agentury Bloomberg oba ukazatele předčily odhady ekonomů, kteří předpokládali meziměsíční nárůst o 0,3 % a meziroční nárůst o 3,4 %.

Akcie společnosti Delta Air Lines se ve středu v rámci širšího výprodeje propadla o více než 2 % i přes působivé výsledky. Výsledky za první čtvrtletí překonaly očekávání, protože poptávka zůstala vysoka díky stabilnímu oživení poptávky po letech. "Zaznamenali jsme skutečně silnou poptávku," uvedl generální ředitel Delta Air Lines. "Tato dynamika pokračuje i v mezinárodním měřítku i na domácím trhu. Od začátku roku jsme zaznamenali 11 rekordních prodejních dnů v historii naší společnosti. To je silná předpověď toho, že jarní a letní sezóna bude po stránce cestování poměrně zdravá." Objem cestujících v roce 2024 předbíhá loňské údaje o cestování, a to poté, co se letecká doprava v roce 2023 plně odrazila nad úroveň před pandemií. Jedná se o další ze signálů silného spotřebitele.

Aukce desetiletých státních dluhopisů zaznamenala ve středu odpoledne slabou poptávku, což vedlo k růstu výnosů. Výnos desetiletých státních dluhopisů si ve středu odpoledne připsal až 20 bazických bodů a dosáhl téměř 4,57 %, což je nejvyšší úroveň od listopadu 2023. Je to odpověď trhu na vyšší, než očekávanou inflaci v USA. Při vyšší očekávané inflaci investoři požadují vyšší kompenzaci za nákup vládního dluhu, což vyústil v pokles cen těchto instrumentů. To zdůrazňuji již dlouhou dobu, že výnosy nejsou dostatečně vysoké vzhledem k síle americké ekonomiky a odolnosti inflace, trh nyní tuto chybu napravuje. To zákonitě také oslabilo kurz většiny světových měn vůči americkému dolaru (USD/CZK nyní na 23,7 Kč).

Sázky investorů na snížení úrokových sazeb v letošním roce se mezitím utlumily. Podle údajů agentury Bloomberg trh nyní počítá s pouhými dvěma sníženími úrokových sazeb v letošním roce, což je pokles z vrcholu sedmi snížení. A podle toho reagují i části trhu, u nichž akcioví stratégové doufali, že budou mít ze snížení sazeb prospěch. Index Russell 2000 s malou kapitalizací, který byl při vstupu do letošního roku jednou z oblíbených oblastí trhu na Wall Street, ve středu klesl o více než 2,3 %. Je třeba se mít na pozoru, neboť pokud makroekonomický trend bude pokračovat, je možné, že ke snížení sazeb v letošním roce nemusí vůbec dojít. 

Spotřebitelé USA se v těchto dnech stále potýkají s šokem z rostoucích cen v obchodech s potravinami. Podle dnešní zprávy o vývoji indexu spotřebitelských cen, zůstaly náklady na potraviny minulý měsíc stejné a ve srovnání s předchozím rokem vzrostly o 1,2 %.

Jedná se o první měsíc meziročního zrychlení cen potravin v USA od srpna 2022, čímž se přerušila 18měsíční série zlevňování, uvádí se ve zprávě J.P. Morgan. Zajímavé je, že akcie společností Walmart a Kroger jsou uprostřed dnešního výprodeje výjimky a rostou. Z toho lze vyčíst, že všechny tyto potravinářské řetězce mohou vydělat na vyšší inflaci.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Sázky investorů na snížení úrokových sazeb v letošním roce se mezitím utlumily. Podle údajů agentury Bloomberg trh nyní počítá s pouhými dvěma sníženími úrokových sazeb v letošním roce, což je pokles z vrcholu sedmi snížení.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top