investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie ve středu uzavřely smíšeně

09.11.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve středu uzavřely smíšeně, protože investoři vstřebávali novou várku podnikových zisků v jinak klidném týdnu co se ekonomických údajů týče. Index S&P 500 vzrostl o 0,1 % poté a uzavřel tak výše osmý den v řadě v nejdelší vítězné sérii tohoto referenčního indexu od roku 2021. Průmyslový index Dow Jones skončil na červené nule a Nasdaq Composite podobně jako S&P 500 uzavřel s mírným ziskem. 

Komentáře od několika jestřábích členů Fedu přibrzdila optimismus, že úrokové sazby dosáhly vrcholu, a ubrala tak akciím na dynamice. Podle nástroje CME FedWatch se však 90 % obchodníků drží své sázky, že letos ke zvýšení sazeb nedojde, a 25 % očekává snížení sazeb v březnu. Jamie Dimon v nedávnem interview uvedl, že další růst sazeb je pravděpodobnější, než si lidé myslí, možná o 0,25 - 0,75 %, odvolává se na silnou ekonomiku a spotřebitele. Ceny ropy, které jsou klíčovým faktorem ovlivňujícím úroveň inflace, ve středu klesly poté, co se předchozí den propadly na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce v důsledku rostoucích obav o poptávku ze strany Číny a USA. Futures kontrakty na ropu West Texas Intermediate klesly na 75,5 USD za barel.

V průběhu minulého týdne se akciové trhy mocně odrazily od lokálního minima v očekávání, že Fed již skončil se zvyšováním úrokových sazeb. V čele této rally stál technologický sektor, který v daném období vzrostl o 7,8 % nejvíce ze všech sektorů. To je podle spoluředitele společnosti Truist Keitha Lernera abnormální pro rally. "Mnohokrát, když dochází k takovýmto odrazům od minima, očekáváte, že si nejlépe povedou nejvíce otloukané oblasti trhu. A zpočátku se to malým akciím dařilo, ale docela zajímavé je, že technologické společnosti ve skutečnosti neklesly o tolik víc než celý trh." "Skoro to vypadá, jako by se trh vracel k herní příručce, která zvítězila na začátku roku."

V současné tržní chvíli bolí více než obvykle, když společnosti nedosahují výsledků odhadovaných Wall Street. Akcie, které nesplnily očekávání Wall Street ohledně zisku na akcii, se prodávají nejvíce od roku 2011. Údaje, které v úterý zveřejnila společnost FactSet, ukázaly, že společnosti z indexu S&P 500, které během třetího čtvrtletí vykázaly slabší než očekávaný zisk na akcii, zaznamenaly v následujících dvou dnech průměrný pokles svých akcií o 5,2 %. To je více než dvojnásobek pětiletého průměru a představuje nejhorší výkon od roku 2011. Investoři se znovu zaměřují na fundamenty a snaží se pochopit, co v prostředí vysokých sazeb prospívá a co ne. Ukazuje se, že investoři jsou  nyní selektivnější a všímají si společností, které by mohly být nejvíce ovlivněny postojem Fedu k úrokovým sazbám "vyšší na delší dobu".


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„V průběhu minulého týdne se akciové trhy mocně odrazily od lokálního minima v očekávání, že Fed již skončil se zvyšováním úrokových sazeb. V čele této rally stál technologický sektor, který v daném období vzrostl o 7,8 % nejvíce ze všech sektorů.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top