investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie ve čtvrtek vzrostly navzdory neuspokojivým výsledkům společnosti Tesla

26.01.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly navzdory neuspokojivým výsledkům společnosti Tesla a v návaznosti na údaje o hospodářském růstu v USA, které byly vyšší, než se očekávalo. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,6 %, zatímco index S&P 500 vzrostl o 0,5 % po čtvrtém rekordním závěru v řadě. Akcie technologického indexu Nasdaq Composite vzrostly o přibližně 0,2 %.

Společnost Tesla ve čtvrtletních výsledcích, které nedosáhly na očekávaný zisk, varovala před "výrazně" pomalejším růstem výroby elektromobilů v letošním roce, přičemž generální ředitel Elon Musk poukázal na riziko, že čínské automobilky v případě absence omezení obchodu "zdemolují" západní konkurenty. Akcie výrobce elektromobilů klesly o 12 % a dále zaostávaly za ostatními akciemi "velkolepé sedmičky" zaměřené na technologie, které byly hnací silou rallye indexu S&P 500. Ve čtvrtek ráno vzrostly akcie American Airlines o více než 10 % poté, co společnost vydala lepší než očekávaný výhled na rok 2024. Také letecká společnost Southwest Airlines překonala očekávání Wall Street ohledně zisku za poslední čtvrtletí. FAA ve středu povolil návrat těchto letadel 737 Max 9 do provozu, jakmile aerolinky dokončí bezpečnostní kontroly. Úřad však také společnosti Boeing nařídil, aby zmrazila veškeré plánované zvýšení výroby tohoto modelu, což znamenalo narušení pro její zákazníky a dodavatele a přispělo k poklesu akcií.

Futures na ropu ve čtvrtek ráno vzrostly po zveřejnění údajů o hospodářském růstu v USA, které byly lepší, než se očekávalo. West Texas Intermediate posílil o více než 1 % a překročil úroveň 76 USD za barel. Navíc podle nejnovějších údajů Úřadu pro energetické informace se produkce v USA minulý týden rovněž snížila o 1 milion barelů denně v důsledku mrazivých teplot ve státech produkujících ropu. Mrazy ovlivnily i rafinérie. Ceny vzrostly na maxima seance poté, co předběžný údaj o HDP ukázal, že americká ekonomika rostla anualizovaným tempem 3,3 %, což překonalo odhady ekonomů, kteří předpokládali růst o 2,2 %. Ekonomika USA nadále působí dobrým dojmem. S tímto údajem počáteční odhad kumulativního růstu HDP pro rok 2023 ukazuje, že ekonomika v loňském roce vzrostla o 2,5 %, což představuje zrychlení oproti růstu o 1,9 % zaznamenanému v roce 2022. Ekonomika rostla ve všech čtyřech čtvrtletích roku a nyní expanduje již šest čtvrtletí v řadě. BEA ve své zprávě uvedla, že růst ve čtvrtém čtvrtletí byl tažen zvýšením spotřebitelských výdajů, vývozu, výdajů státní a místní správy, nerezidenčních fixních investic, výdajů federální vlády, soukromých investic do zásob a fixních investic do bydlení.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Společnost Tesla ve čtvrtletních výsledcích, které nedosáhly na očekávaný zisk, varovala před "výrazně" pomalejším růstem výroby elektromobilů v letošním roce, přičemž generální ředitel Elon Musk poukázal na riziko, že čínské automobilky v případě absence omezení obchodu "zdemolují" západní konkurenty.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top