investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Akcie v úterý uzavřely na vyšší úrovni

29.11.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v úterý uzavřely na vyšší úrovni a zakončily tak poměrně nevýrazný obchodní den, když opatrní investoři vyhodnotili známky toho, že by listopadová rally mohla být u konce. Průmyslový index Dow Jones uzavřel o více než 0,2 % výše, zatímco technologický Nasdaq Composite si připsal zhruba 0,3 %. Referenční index S&P 500 vzrostl o 0,1 %.

Býčí nálada přichází v době, kdy investoři uzavírají sázky na to, že Fed skončil se zvyšováním úrokových sazeb - ačkoli dva samostatné projevy guvernérky Fedu Michelle Bowmanové a guvernéra Fedu Christophera Wallera v úterý signalizovaly, že centrální banka má rozdílné názory na to, zda je třeba úrokové sazby zvýšit. Bowmanová řekla, že si myslí, že Fed bude muset dále zvyšovat sazby, aby se inflace včas snížila "na 2% cíl". Waller však řekl, že je stále více přesvědčen, že sazby jsou na správné úrovni, i když potřebuje více údajů, aby si byl jistý. Výnosy státních dluhopisů v souvislosti s jeho komentáři klesly, přičemž desetiletý výnos se snížil o zhruba 5 bazických bodů a obchoduje se kolem 4,34 %, tedy blízko zářijových úrovní. Investoři budou před dvěma klíčovými ekonomickými údaji, které mají být zveřejněny koncem tohoto týdne, postupovat opatrně. Ve středu bude zveřejněn HDP za třetí čtvrtletí, zatímco čtvrteční údaj o spotřebitelské inflaci PCE - preferovaný ukazatel Fedu - určí očekávání ohledně dalšího kroku tvůrců úrokových sazeb.

Nové údaje, které v úterý zveřejnil Conference Board, ukázaly, že spotřebitelská důvěra se v listopadu zvýšila. Index Conference Board v listopadu vzrostl na 102,0 bodů, přičemž v říjnu byl revidován směrem dolů na 99,1 bodu. Navzdory zlepšení však index očekávání zůstal již třetí měsíc po sobě pod hodnotou 80, což je podle Conference Board úroveň, která historicky signalizuje recesi v příštím roce. Investoři mezitím věnují velkou pozornost tomu, jak se daří maloobchodníkům nyní, když černý pátek zahájil sezónu vánočních nákupů. Podle údajů společnosti Adobe Analytics o elektronickém obchodování utratili spotřebitelé během kybernetického pondělí na internetu 12,4 miliardy dolarů, což je o 9,6 % více než v loňském roce. V oblasti komodit ceny ropy rostly, protože dolar oslabil - což stáhlo dolů ceny pro držitele jiných měn - a vzrostla očekávání dalšího snížení produkce na odloženém zasedání OPEC+, které se uskuteční tento týden. Futures na ropu West Texas Intermediate uzavřely s více než 2% nárůstem a usadily se nad 76 dolary. Přestože obavy spotřebitelů z blížící se recese mírně ustoupily a dosáhly nejnižší úrovně v tomto roce, dvě třetiny spotřebitelů dotazovaných v listopadu se podle The Conference Board stále domnívají, že recese je "do jisté míry" nebo "velmi pravděpodobná" v příštích 12 měsících.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Nové údaje, které v úterý zveřejnil Conference Board, ukázaly, že spotřebitelská důvěra se v listopadu zvýšila. Index Conference Board v listopadu vzrostl na 102,0 bodů, přičemž v říjnu byl revidován směrem dolů na 99,1 bodu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top