investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie v pátek skončily smíšeně a ztratily dřívější zisky

15.01.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie v pátek skončily smíšeně a ztratily dřívější zisky, protože výsledky velkých bank nezvýšily naděje na silnou čtvrtletní výsledkovou sezónu. Po těžkém začátku roku 2024 však index S&P uzavřel týden v kladném teritoriu. Průmyslový index Dow Jones ztratil 0,3 %. Referenční index S&P 500 si připsal 0,1 %, zatímco technologický Nasdaq uzavřel těsně nad nulou.

Jedni z největších věřitelů na Wall Street zahájili výsledkovou sezónu za čtvrté čtvrtletí, která je považována za klíčovou šanci pro akcie zotavit se z dosavadních letošních ztrát. JPMorgan Chase, Bank of America a Wells Fargo v pátek zveřejnily smíšené ale převážně kladné výsledky. U dvou posledně jmenovaných však akcie klesly, protože se jim nepodařilo uklidnit nervozitu investorů z budoucího složitého vývoje, který je potenciálně čeká. Na závěr týdne trhy potrestaly akcie leteckých společností. United Airlines se propadly o více než 10 %, zatímco American Airlines a Delta klesly o téměř 9 %. Delta oznámila výsledky hospodaření, a přestože společnost překonala odhady pro horní i dolní linii, snížila svůj odhad zisku pro rok 2024. Meta dosáhla 52týdenního maxima, čímž se vyšplhala zpět z ohromujícího poklesu ceny svých akcií v roce 2022. Společnost působící v oblasti sociálních médií je pouze 2 % od svých historických maxim. V centru pozornosti byla také cena ropy, která vyskočila o více než 1 % poté, co USA a jejich spojenci zahájili letecké údery proti povstalcům Hútíů v Jemenu, což vyvolalo hrozby odvetných opatření ze strany Íránem podporované skupiny, která stojí za útoky na lodní dopravu v Rudém moři. Futures na ropu West Texas Intermediate se pohybovaly těsně pod 73 dolary. Investoři mezitím tráví údaje o inflaci poté, co ve čtvrtek vyšel prosincový index spotřebitelských cen vyšší, než se očekávalo. V pátek došlo k obratu, když index cen výrobců USA vykázal v minulém měsíci neočekávaný pokles cen, což posílilo naděje, že inflace se bude v následujících měsících nadále ochlazovat.

Není to krádež, pokud je to inovace. To je jeden ze způsobů, jak popsat postoj společností zabývajících se umělou inteligencí, které se při tvorbě svých modelů spoléhají na autorská díla na internetu. Tento týden společnost OpenAI, která stojí za chatbotem ChatGPT, jenž  rozvedla své veřejné argumenty pro přehodnocení duševního vlastnictví ve věku umělé inteligence. Podle slov Elona Muska dnešní jazykové modely umělé inteligence jsou (ilegálně) trénovany na chráněných datech a bez toho by nemohly být tím čím jsou. V reakci na žalobu porušení autorských práv, kterou proti ní a společnosti Microsoft podal deník New York Times, se společnost OpenAI snažila objasnit své podnikání a motivy a napsala v příspěvku na blogu: "Trénování modelů umělé inteligence s využitím veřejně dostupných internetových materiálů je spravedlivé použití, což podporují dlouhodobé a široce uznávané precedenty. Tento princip považujeme za spravedlivý vůči tvůrcům, nezbytný pro inovátory a rozhodující pro konkurenceschopnost USA." "Vzhledem k tomu, že autorská práva se dnes vztahují prakticky na všechny druhy lidských projevů - včetně blogových příspěvků, fotografií, příspěvků na fórech, útržků softwarového kódu a vládních dokumentů - bylo by nemožné trénovat dnešní špičkové modely umělé inteligence bez použití materiálů chráněných autorským právem."

Výsledková sezóna je v plném proudu v úterý po svátcích (v pondělí jsou trhy zavřené -  Martin Luther King, Jr. Day). Mnoho investorů bude mít na paměti především to, jak nové ekonomické údaje ovlivní další kroky Fedu, zejména po údajích o inflaci z tohoto týdne, které byly pro spotřebitele vyšší a výrobce nižší. Co se týče podnikových výsledků, na řadě je další vlna společností z oblasti finančních služeb, které budou podávat zprávy. Morgan Stanley, Goldman Sachs a Charles Schwab patří mezi hlavní hráče, kteří zveřejní své poslední čtvrtletní výsledky hospodaření. Nabídnou pohled na stav americké ekonomiky a na to, jak se bankám daří v době, kdy se očekává, že Fed vstoupí do další fáze své politiky stanovování úrokových sazeb.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Není to krádež, pokud je to inovace. To je jeden ze způsobů, jak popsat postoj společností zabývajících se umělou inteligencí, které se při tvorbě svých modelů spoléhají na autorská díla na internetu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top