investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie technologických společností vedly ve čtvrtek k růstu hlavních indexů

08.12.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie technologických společností vedly ve čtvrtek k růstu hlavních indexů, investoři opět sledovali údaje z trhu práce, které naznačují, jakým směrem se budou ubírat úrokové sazby. Průmyslový index Dow Jones zaostal za ostatními hlavními indexy a vzrostl přibližně o 0,2 %. Mezitím index S&P 500 vyskočil o 0,8 % a index Nasdaq Composite poukázal na oživení technologických akcií, když vzrostl o téměř 1,4 %.

V čele růstu stály technologické akcie, přičemž akcie společnosti Alphabet vzrostly o více než 5 % poté, co společnost představila nové iniciativy v oblasti umělé inteligence. Nejnovější týdenní údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti odhalily, že v týdnu končícím 2. prosince bylo podáno 220 000 žádostí. Toto číslo bylo v souladu s očekáváním ekonomů a oproti předchozímu týdnu se zvýšilo pouze o 2 000, což do značné míry odráží omezený nárůst počtu propuštěných zaměstnanců. Klíčová páteční měsíční zpráva o zaměstnanosti v USA však bude skutečným testem očekávání inflace a úrokových sazeb před posledním zasedáním Fedu v tomto roce, které se uskuteční příští týden.

Podle nového výzkumu společnosti DataTrek průmyslový index Dow Jones v letošním roce tak výrazně nezaostával za indexem S&P 500 od dob dot-com bubliny. Nejstarší ze tří hlavních průměrů si polepšil o necelých 9 %. Referenční index S&P 500 vzrostl o téměř 19 %, což je dvojnásobek. Klíčová byla letos expozice vůči technologickým akciím "velkolepé sedmičky" - Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla a Nvidia. Pouze dvě z těchto společností, Apple a Microsoft, jsou v indexu Dow. Index má méně než 20% expozici vůči sektoru informačních technologií. Při zahrnutí společností z Magnificent Seven a dalších tradičních společností technologického sektoru tvoří akcie v indexu S&P 500 40 % akcií technologického sektoru. Nadměrná váha technologických akcií v indexu S&P mu umožnila dosahovat lepších výsledků, protože k tomu mají všechny klíčové ingredience: globální, škálovatelné podniky, které dominují svým odvětvím. Jsou to také tvůrci "příští velké věci" ve vztahu k umělé inteligence. Síla převratných inovací je strukturální trend, který se pravděpodobně nezmění.

Vladimir Putin a vůdce Saúdské Arábie vyzvali členy ropného kartelu Opec+, aby v době, kdy ceny ropy prudce klesají, dodržovali dohodu o snížení dodávek. Ruský prezident a korunní princ Mohammed bin Salmán uvedli, že připojení dalších zemí k jeho dohodě o snížení těžby je v zájmu světové ekonomiky. Společné prohlášení bylo zveřejněno ve čtvrtek poté, co se oba lídři setkali ve státě Perského zálivu uprostřed klesajících cen ropy. Ropa Brent, globální benchmark, se vyšplhala zpět nad 75 dolarů za barel po propadu o 11 procentních bodů během předchozích pěti seancí. Ceny klesly, protože obchodníci pochybovali o míře závazku členů skupiny Opec+, kteří se minulý týden dobrovolně zavázali ke snížení dodávek.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Podle nového výzkumu společnosti DataTrek průmyslový index Dow Jones v letošním roce tak výrazně nezaostával za indexem S&P 500 od dob dot-com bubliny.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top