investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street ve čtvrtek vzrostly

15.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street ve čtvrtek vzrostly, investoři zvažovali silné údaje o maloobchodních tržbách a inflaci velkoobchodních cen, které vyšly nad očekávání. Index S&P 500 si připsal 0,8 %, zatímco index Dow Jones si polepšil o téměř 1 %. Nasdaq Composite přidal přibližně 0,8 %, když britský výrobce čipů Arm při svém veřejném debutu vyskočil o více než 25 %. Navzdory velkému očekávání s trhy ve středu jen málo pohnula zpráva o srpnové spotřebitelské inflaci. Podle ekonomů současný trend inflace nestačí k tomu, aby Fed změnil kurz. Ovšem otázka je až kam se tato druhá vlna inflace vyšplhá a jak odolná bude za půl roku, až poměřovací základna bude údaj tlačit směrem dolů (teď je tomu opačně). 

Čtvrteční údaj o maloobchodních tržbách byl silnější než v červenci a údajně zdůraznil, že americký spotřebitel zůstává odolný navzdory rostoucím úrokovým sazbám. Tržby meziměsíčně vzrostly o 0,6 %, zatímco se očekávalo 0,1 %. Zrychlení spotř. aktivity lze připsat větším útratám za benzín. Největší nárůst zaznamenaly tržby u čerpacích stanic (5,2 %), protože ceny benzinu vzrostly přibližně o 10 %. Maloobchodní tržby nejsou očištěny o inflaci. Bez zahrnutí automobilů, plynu, stavebních materiálů a potravinářských služeb se maloobchodní tržby zvýšily pouze o 0,1 %, což nesrší optimismem jako nominální údaj.

Index cen výrobců se v srpnu zvýšil o 0,7 % oproti 0,4 % v předchozím měsíci, jak ukázaly čtvrteční údaje, což je známka toho, že inflace navzdory snahám Fedu o ochlazení tlaků nadále tvrdošíjně přetrvává. Ceny zboží se zvýšily o 2 % v důsledku nárůstu cen energií o 10,5 %. Mezitím se ceny služeb zvýšily o 0,2 %, především v důsledku rostoucích nákladů na dopravu a skladování (1,4 %). Bez zahrnutí volatilních položek, jako jsou potraviny a energie, se index cen výrobců zvýšil o 0,2 % po růstu o 0,4 % v předchozím měsíci.

Čtvrteční debut společnosti Arm na burze Nasdaq přichází poté, co výrobce čipů stanovil cenu za svou velkolepou primární nabídku akcií na horní hranici rozpětí 51 dolarů za akcii s oceněním 54,5 miliardy dolarů. Akcie během prvních 15 minut obchodování rychle vzrostly nad 57 dolarů za akcii a den zakončily na 63,59 dolaru. V centru pozornosti byla také pokračující rallye cen ropy vzhledem k jejich významnému vlivu na inflaci a na akcie. Futures na ropu WTI se ve čtvrtek obchodovaly poblíž desetiměsíčních maxim, nyní se obchoduje za 90,6 dolarů za barel a naplňuje se tak pomalu scénář ceny ropy za 100 USD. 

Evropská centrální banka již podesáté v řadě zvýšila své úrokové sazby na 4 %. Tvůrci politiky ECB rovněž zvýšili svou prognózu inflace, která podle nich zůstane příliš dlouho vysoká.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Index cen výrobců se v srpnu zvýšil o 0,7 % oproti 0,4 % v předchozím měsíci, jak ukázaly čtvrteční údaje, což je známka toho, že inflace navzdory snahám Fedu o ochlazení tlaků nadále tvrdošíjně přetrvává.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top