investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie mají za sebou nejhorší měsíc v roce

02.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie mají za sebou nejhorší měsíc v roce. Zářijová zpráva o zaměstnanosti je vrcholem týdne ekonomických údajů a dohoda mezi republikány a demokraty na poslední chvíli zachránila USA před uzavřením vlády. Klíčové aktualizované údaje o aktivitě ve výrobním sektoru a sektoru služeb v ekonomice, stejně jako nejnovější údaje o počtu volných pracovních míst, budou hlavním bodem ekonomického kalendáře. Akcie vstupují do října po dvou po sobě jdoucích měsících poklesu. Ve třetím čtvrtletí klesl index Nasdaq Composite o 4,1 %, zatímco index S&P 500 se snížil o 3,6 % a index Dow Jones o 2,8 %. 

Vyšší ceny ropy a výnosy desetiletých státních dluhopisů pohybující se v blízkosti 16letých maxim v posledních týdnech zatěžovaly akcie, protože postoj Fedu k vyššímu výnosu na delší dobu poslal akcie na konci září níže. Stratégové se nyní zdají být rozděleni v názoru na to, co přesně bude pro akcie po zbytek roku znamenat "higher-for-longer". Hlavní tržní stratég banky JPMorgan Marko Kolanovic poznamenává, že přísnější fiskální politika, pomalejší než očekávaný růst v Číně a oslabení amerického spotřebitele povedou k obtížnějšímu období. "Ve střednědobém horizontu zůstáváme negativní a rizikovou prémii u akcií a úvěrových spreadů považujeme za neatraktivní ve srovnání s alternativou s pevným výnosem (hotovostí)," napsal Marko Kolanovic ve středečním sdělení klientům. "To bude pravděpodobně platit tak dlouho, dokud úrokové sazby zůstanou v hluboce restriktivním teritoriu a dokud bude přetrvávat převis geopolitických rizik." Akciová strategie Bank of America však stále vidí růst indexu S&P 500, konkrétně indexu s rovnou váhou, který klade menší důraz na technologické akcie s velkou kapitalizací, u nichž již došlo k prudkému nárůstu ocenění. "Nejsme v táboře, který by tvrdil, že prostředí vyšších sazeb je pro akcie až tak špatné," uvedl akciový a kvantitativní stratég Bank of America. Dodal: "To, co trh skutečně straší, není ve skutečnosti úroveň sazeb, ale spíše jejich volatilita. Jakmile se volatilita ustálí, myslím, že akcie mohou stále fungovat." Já dodám, že ano, ale pouze pokud bude ekonomika v dobrém stavu.

Automobilový průmysl bude v nadcházejících dnech i nadále v centru pozornosti, protože odborová organizace UAW (United Auto Workers) v pátek rozšířila svou stávku. UAW přidala ke stávce další pracovníky ve společnostech Ford a GM, ale ušetřila společnost Stellantis, protože jednání se v uplynulém týdnu zlepšila. V nadcházejícím týdnu se rovněž očekává, že automobilky oznámí čtvrtletní dodávky. Očekává se, že Tesla vykáže dodávky ve výši 456 000 kusů, což je pokles oproti zhruba 466 000 kusům před čtvrtletím. Podle výzkumu z JPMorgan se zdá, že dopady stávky budou minimální v tomto čtvrtletí a na výsledcích se více projeví až ve 4. čtvrtletí roku. 

Předseda Fedu Jerome Powell na své zářijové tiskové konferenci poznamenal, že podmínky nabídky a poptávky "se nadále dostávají do lepší rovnováhy", protože se v posledních měsících objevily známky zmírnění na trhu práce. Investoři a pozorovatelé Fedu budou v nadcházejícím týdnu hledat další náznaky, protože trh práce se dostane do centra pozornosti. Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že zářijová zpráva o zaměstnanosti ukáže, že v minulém měsíci přibylo v americké ekonomice 168 000 pracovních míst mimo zemědělství a nezaměstnanost klesla na 3,7 %. V srpnu v americké ekonomice přibylo 187 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti nečekaně vzrostla. Srpnová zpráva přinesla i výrazný nárůst míry participace pracovní síly, která dosáhla 62,8 %, což je nejvyšší úroveň od února 2020. Vzhledem k tomu, že vysoké úrokové sazby nadále ukusují z poptávky po pracovní síle, očekávejme další ochlazení na trhu práce.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že zářijová zpráva o zaměstnanosti ukáže, že v minulém měsíci přibylo v americké ekonomice 168 000 pracovních míst mimo zemědělství a nezaměstnanost klesla na 3,7 %.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top