investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Hranice 14 procent padla. Inflace dál prudce stoupá

10.05.2022

Inflace v naší ekonomice patří mezi nejvyšší v rámci Evropské unie...

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v dubnu na úroveň 14,2 procenta. Nic podobného nepamatujeme po dobu posledních tří dekád. Inflace v naší ekonomice patří mezi nejvyšší v rámci Evropské unie. Výrazně snižuje kupní sílu úspor českých domácností a může vést k zániku firem, které nebudou schopny přenášet zvýšené náklady do koncových cen.

Podcast - BHS Insights

10.05.2022 - Boj s inflací jsme prohráli

Délka: 00:00:00


00:00:00

Při pohledu na růst cen se začíná zatajovat dech. Situace je kritická u elektřiny, kde bylo evidováno zdražení o 30,1 procenta. Ještě horší je situace u zemního plynu. Ten zvýšil svou cenu o 44,2 procenta. Kromě energií prudce zdražují i potraviny. Například cena mouky vzrostla o 52,3 procenta, cena polotučného trvanlivého mléka se zvýšila o 31,3 procenta a cukr zdražil o 25,5 procenta.

Útěchou v této těžké době nám může být snížení ceny lihovin o 4,1 procenta. Je však třeba zdůraznit, že alkohol naše problémy nevyřeší. Lidé by se měli zaměřit na osekání všech zbytných výdajů. Případně si mohou najít další zaměstnání, aby si navýšili příjmy. Na trhu práce je stále velký přebytek volných pracovních míst, které mohou pomoci k řešení finančních problémů v rodinných rozpočtech.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Boj s inflací jsme prohráli. Nyní již neexistuje myslitelný způsob, který by prudký růst cen dokázal zastavit. Začínají se měnit naše inflační očekávání, což způsobí, že éra prudkého růstu cen bude dlouhodobějším jevem. Naše ekonomika směřuje ke stagflaci a životní úroveň lidí se bude propadat.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top