investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Automobilka Stellantis loni zvýšila zisk

15.02.2024

K růstu zisku kromě silných tržeb loni přispěla také...

Nadnárodní automobilová skupina Stellantis v loňském roce zvýšila čistý zisk o 11 procent na rekordních 18,6 miliardy eur (472,7 miliardy Kč). Rekordní byly i tržby. K růstu zisku kromě silných tržeb loni přispěla také absence mimořádných výdajů, uvedla dnes firma. Plánuje také zvýšit dividendu.

Čisté tržby loni stouply o šest procent na 189,5 miliardy eur. Skupina zaznamenala růst v Evropě, avšak v Severní Americe, která má hlavní podíl na jejím zisku, její výkon ve druhé polovině roku zasáhla stávka dělníků. Ta firmu připravila na tržbách o tři miliardy eur. K rekordním číslům přispěl i vysoký prodej v Africe, na Blízkém východě a v Jižní Americe. Objem dodávek se zvýšil o sedm procent.

K loňskému růstu zisku výrazně přispěla absence pokut za emise oxidu uhličitého a mimořádných nákladů souvisejících se stahováním aut z trhu kvůli airbagům.

"Dnes oznámené rekordní finanční výsledky dokazují, že jsme se stali novým světovým lídrem v našem oboru," uvedl generální ředitel Carlos Tavares.

V samotné druhé polovině roku však provozní zisk automobilky klesl o deset procent na 10,2 miliardy eur. Příčinou byly stávky odborů v Severní Americe. Koordinované šestitýdenní stávky skončily dohodami o rekordním zvýšení mezd zaměstnanců tří hlavních detroitských automobilek.

Firma plánuje zvýšit dividendu o 16 procent na 1,55 eura za akcii. Chce také letos odkoupit své akcie za tři miliardy eur a plánuje nový program zaměstnaneckých akcií.

Skupina Stellantis vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze dala dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Lancia, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top