investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americkým ropným koncernům ExxonMobil a Chevron výrazně klesly zisky

02.02.2024

Výsledek i tak překonal odhady analytiků...

Americkému ropnému koncernu ExxonMobil klesl za loňský rok zisk o více než 35 procent na 36 miliard dolarů (823,6 miliardy Kč). Firma to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě. Výsledek i tak překonal odhady analytiků. Výrazný meziroční pokles zisku vykázala rovněž dvojka na americkém trhu, společnost Chevron.

Analytici očekávali, že hlavní ropné společnosti budou mít za loňský rok zisk nižší přibližně o třetinu proti rekordní úrovni z předchozího roku. Ceny ropy a plynu totiž sestoupily z vrcholů, na které se dostaly po ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

Zisk Chevronu se za loňský rok propadl téměř o 40 procent na 21,4 miliardy dolarů. Firmě prudce klesl zisk z těžby ropy a z jejího zpracování. Podnik ale oznámil, že o osm procent zvýší dividendu. Loni akcionářům vrátil prostřednictvím dividend a odkupů svých akcií rekordních 26,3 miliardy dolarů.

Exxon loni rozdělil akcionářům prostřednictvím odkupů svých akcií a dividend zhruba 32 miliard dolarů. To je o 29,8 miliardy dolarů více než o rok dříve.

Za samotné čtvrté čtvrtletí Exxonu klesl zisk o více než 40 procent na 7,6 miliardy dolarů. Chevronu se za stejné období zisk propadl o více než 64 procent na 2,26 miliardy dolarů.

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtém čtvrtletí v průměru činila 82,85 dolaru za barel. Meziročně to znamená pokles o sedm procent a proti předchozímu kvartálu o čtyři procenta.

Přední producenti ropy odepisují některá aktiva a čistí finanční rozvahy před očekávanými transakcemi. Společnost Chevron uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí odepíše asi čtyři miliardy dolarů, zatímco konkurenční britská společnost Shell informovala o odpisech za 5,5 miliardy dolarů.

Exxon se loni v říjnu dohodl na převzetí konkurenční společnosti Pioneer Natural Resources, aby si posílil těžbu ropy z břidlic v Permské pánvi, což je rozsáhlé naleziště ropy v jihozápadní části USA. Chevron pak navrhl převzetí společnosti Hess, aby získal pozici v Guyaně. Očekává se, že obě transakce budou uzavřeny v polovině letošního roku.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top