investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zisk firem Dell a HP díky vysoké poptávce po počítačích výrazně vzrostl

25.11.2021

Americkým společnostem Dell a HP díky silné poptávce po osobních počítačích výrazně vzrostl v uplynulém čtvrtletí zisk...

Americkým společnostem Dell a HP díky silné poptávce po osobních počítačích výrazně vzrostl v uplynulém čtvrtletí zisk. Obě firmy nadále těží z trendu domácích kanceláří a zvýšené poptávky po informačních technologiích kvůli pandemii nemoci covid-19. Vyplývá to z prohlášení, které firmy zveřejnily v noci na dnešek.

Čistý zisk společnosti Dell za tři měsíce do konce října stoupl více než čtyřnásobně na 3,9 miliardy USD (88,3 miliardy Kč). Tržby vzrostly o 21 procent na 28,4 miliardy USD. Tržby divize klientských řešení, která zahrnuje počítače a laptopy, stouply o 35 procent, protože firmy modernizovaly své počítačové systémy, aby splnily požadavky na práci z domova. Tržby divize infrastrukturních řešení, která zahrnuje datová centra, stouply o pět procent.


Společnosti HP stoupl čistý zisk o zhruba 360 procent na 3,1 miliardy USD. Tržby se zvýšily o devět procent na 16,7 miliardy USD. Tržby divize personálních systémů stouply o 13 procent.


Dell a HP patří mezi tři největší výrobce osobních počítačů na světě. Jedničkou na trhu ve třetím čtvrtletí podle výzkumných společností IDC a Gartner byla čínská firma Lenovo. Za ní následovali HP a Dell. Podle IDC se celosvětové dodávky osobních počítačů ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o téměř čtyři procenta na 86,7 milionu přístrojů, růst trhu ale zbrzdily výpadky v dodavatelských řetězcích.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Michael Dell založil během studia na University of Texas společnost PC's Limited. Psal se rok 1984. Nakonec ukončil své studium a začal se naplno věnovat podnikání. Svou společnost v roce 1988 přejmenoval na Dell Computer Corporation. Tím vznikla legenda v technologickém světě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top