investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Microsoft díky funkcím AI zvýšil čtvrtletní zisk

31.01.2024

Nové funkce umělé inteligence (AI) pomohly přilákat zákazníky ke cloudovým službám...

Americký softwarový gigant Microsoft ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 33 procent na 21,9 miliardy dolarů (téměř 500 miliard Kč). Nové funkce umělé inteligence (AI) pomohly přilákat zákazníky ke cloudovým službám a operačnímu systému Windows. Firma to oznámila v dnešní výsledkové zprávě. Tržby překonaly očekávání analytiků, akcie podniku však po zveřejnění výsledků mírně oslabily. Za loňský rok si nicméně připsaly 57 procent.

Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, zvýšily o 18 procent na 62 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle údajů společnosti LSEG odhadovali v průměru na 61,1 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

K růstu celkových tržeb podniku přispěla silná poptávka po cloudových službách. Tržby divize zahrnující cloudovou platformu Azure se zvýšily o 20 procent na 25,9 miliardy dolarů. Tržby služby Azure vzrostly o 30 procent.

V listopadu začala společnost Microsoft prodávat službu Copilot, která využívá AI. Ta dokáže shrnout obsah e-mailové schránky nebo vytvořit prezentaci.

Růst akcií Microsoftu pomohl v posledních několika seancích sesadit Apple z pozice nejhodnotnější společnosti obchodované na burze. Investoři ocenili snahu Microsoftu o rozvoj AI a strategické partnerství se start-upem OpenAI, který na trh uvedl chatbota ChatGPT.

"Microsoft má za sebou další výborné čtvrtletí, a to i díky implementaci technologie umělé inteligence do svých produktů," konstatoval analytik XTB Tomáš Cverna. "V popředí výsledků byl opět inteligentní cloud. Nárůst tržeb v divizi osobní výpočetní techniky, která se dlouhou dobu potýkala s poklesem, zaznamenala společnost díky zúčtování akvizice videoherního studia Activision Blizzard," dodal.

Microsoft dokončil převzetí podniku Activision Blizzard loni v říjnu. Hodnota transakce činila 69 miliard dolarů (1,58 bilionu Kč). Největší transakce Microsoftu v jeho 48leté historii umožnila zvětšit jeho pozici na trhu videoher a lépe konkurovat lídrovi v tomto segmentu, společnosti Sony.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top