investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Holding Porsche SE loni zvýšil zisk

23.03.2023

Společnost dodala, že v letošním roce počítá se ziskem v rozmezí od 4,5 do 6,5 miliardy eur...

Holdingová společnost Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, vloni zvýšila čistý zisk na 4,8 miliardy eur (zhruba 114 miliard Kč) ze 4,6 miliardy eur v předchozím roce. Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Dodala, že v letošním roce počítá se ziskem v rozmezí od 4,5 do 6,5 miliardy eur.

Holding Porsche SE ovládaný rodinami Porscheů a Piëchů není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu. Loni vstoupily akcie společnosti Porsche AG na burzu a holding Porsche SE v ní získal zhruba čtvrtinový podíl. Většinovým akcionářem firmy Porsche AG nadále zůstává Volkswagen.

"Máme za sebou ekonomicky úspěšný rok 2022," uvedl předseda představenstva Porsche SE Hans Dieter Pötsch. "Vrcholem bylo bezpochyby získání 25 procent plus jedné kmenové akcie Porsche AG. Touto investici jsme do svého portfolia zařadili podnik, který je silný z hlediska růstu i dividend a který má jedinečnou pozici v segmentu sportovních a luxusních vozů," dodal.

Holding Porsche SE dnes rovněž uvedl, že hodlá výrazně snížit dluh související s převzetím akcií Porsche AG a zároveň pokračovat v rozšiřování svého investičního portfolia.

Automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, minulý týden oznámil, že v loňském roce zvýšil čistý zisk o 2,6 procenta na 15,8 miliardy eur.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top