investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Amazon podniká kroky proti vzniku odborů

08.04.2022

Organizátory obvinil, že pracovníkům, kteří vznik odborů v hlasování schválili, vyhrožovali...

Americký internetový prodejce Amazon podniká kroky proti vzniku prvních odborů ve své firmě na půdě Spojených států. Organizátory obvinil, že pracovníkům, kteří vznik odborů v hlasování schválili, vyhrožovali. Zástupce nových odborů tvrzení vedení označil za absurdní. Informuje o tom agentura Reuters.

Poté, co se zaměstnanci v newyorském Staten Islandu pro vznik odborů minulý pátek vyslovili, měly obě strany do dneška čas na dodání připomínek. Vedení firmy ve středu požádalo, aby se tato lhůta prodloužila, protože jeho připomínky prý budou "velmi zásadní".

Amazon podle Reuters hodlá namítnout, že organizátoři obtěžovali lidi stojící ve frontě na hlasování a že dlouhé čekání snížilo volební účast. Pracovníky z řad migrantů organizátoři prý zastrašovali, že pokud budou hlasovat proti, přijdou o své sociální výhody. Hlasovat o vzniku odborů přišlo během několika dní 58 procent oprávněných voličů. Pro se jich vyslovilo 55 procent.

"Říct, že odborový svaz Amazonu vyhrožoval zaměstnancům, je opravdu absurdní," řekl Eric Milner z právnické firmy Simon & Milner, který svaz zastupuje. "Odborový svaz Amazonu jsou zaměstnanci Amazonu," připomněl a vedení společnosti obvinil, že samo utratilo miliony na zastrašovací kampaně. Firma podle něj pořádala zastrašovací schůze a některé zaměstnance za pokus o odborové organizování nezákonně propouštěla. Teď je jejím záměrem proces natahovat, aby se "vyhnuli nevyhnutelnému: vyjednávání podnikové smlouvy", dodal Miner.

Americká Národní rada pro pracovní vztahy (NLRB) dala Amazonu do dnešního večera čas na předložení námitek. Do 22. dubna má čas na předložení důkazů.

Amazon je po Walmartu druhým největším soukromým zaměstnavatelem v USA. Podle vedoucího organizátorů se na něj po úspěšném hlasování obrátili zaměstnanci z dalších 50 středisek Amazonu s tím, že se k odborům také chtějí připojit. Odbory požadují vyšší mzdy a větší jistotu zaměstnání.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Amazon založil Jeff Bezos v Bellevue ve Washingtonu v červenci 1994. Společnost začala jako online tržiště pro knihy, ale rozšířila se o prodej dalších produktů. Amazon převýšil svou tržní kapitalizací společnost Walmart v roce 2015. Tím se stal nejhodnotnějším maloobchodním řetězcem ve Spojených státech.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top