investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akciové indexy se ve čtvrtek držely na stabilní úrovni

09.02.2024

Tržní události předchozího dne

Hlavní americké akciové indexy se ve čtvrtek držely na stabilní úrovni, přičemž indexy S&P 500 a Dow Jones se těsně přiblížily rekordním hodnotám, protože investory obradovaly příznivé zprávy společnosti Disney o výsledcích hospodaření a další firemní výsledky. Index S&P 500 vzrostl o 0,06 % a dosáhl nové rekordní hodnoty 4 997,91 bodu.

Referenční index opět uzavřel jen o několik bodů pod hranicí 5 000 bodů, ačkoli v průběhu dne na tuto hranici index dosáhl. Hodinový graf ukazuje, že je těsně pod touto 5 000 hranicí pravděpodobně vrstva prodejních příkazů, přes které se index dnes neprodral. Mezitím technologický Nasdaq vzrostl přibližně o 0,2 %. Index Russell 2000 s malou kapitalizací vzrostl o téměř 1,5 %. Akcie rostly, protože solidní ekonomické údaje a optimistické výsledky hospodaření zvedly náladu na Wall Street a pomohly benchmarku S&P 500 přiblížit se ke klíčové psychologické úrovni. Někteří investoři si však kladou otázku, zda se tyto zisky udrží, vzhledem k tomu, že jejich hnacím motorem je úzká skupina největších společností. Obchodníci mezitím dále snížili sázky na březnové snížení úrokových sazeb díky opatrnosti představitelů centrální banky. Ve čtvrtek prezident richmondského Fedu Tom Barkin uvedl, že by bylo rozumné, kdyby si centrální banka "dala na čas" se snižováním sazeb.

Akcie společnosti Arm vzrostly o více než 47 % po silném výhledu tržeb, což posílilo naděje, že umělá inteligence a technologie budou trh nadále povzbuzovat. Výrobce čipů poskytl překvapivě býčí prognózu založenou na expanzi do nových oblastí. O povzbuzení se postaraly také akcie společnosti Disney, které vzrostly o více než 11 %, když investoři uvítali lepší výsledky hospodaření a dohody s Taylor Swift a tvůrcem hry Fortnite, společností Epic Games.

Tesla potvrdila, že obnoví provoz v závodě Giga Berlin po zastavení výroby v důsledku pokračujících útoků húthijských milicí na dodavatele součástek využívající dopravní trasy přes Rudé moře. Výroba bude obnovena 12. února po odstávce, která začala koncem ledna, dodavatelské řetězce jsou údajně opět napravené. Minulý měsíc Tesla uvedla, že dodavatelé komponentů dovážených z Asie budou muset změnit trasy z Rudého moře a Suezského průplavu na okolí mysu Dobré naděje v Jihoafrické republice, což povede k prodloužení dodacích lhůt a mezerám v dodavatelských řetězcích. Dvoutýdenní nebo třítýdenní odstávka znamená, že by mohla postihnout přibližně 10 000-15 000 vozů Model Y, což není příliš závratné vzhledem k tomu, že Tesla loni celosvětově vyrobila 1,846 milionu vozů.

Futures na ropu ve čtvrtek otevřely výše poté, co USA zabily velitele militantů v Iráku a Izrael odmítl návrh Hamásu na příměří. West Texas intermediate si připsal přibližně 2 % a obchodoval se nad úrovní 75 dolarů za barel. Do ropy se tak vrací geopolitické riziko Rudého moře. Nedávné údaje Úřadu pro energetické informace ukázaly čerpání zásob benzinu. Výrazný pokles signalizuje vyšší poptávku, což pomáhá udržovat tlak na růst cen ropy. EIA rovněž snížila prognózu domácí produkce pro rok 2024 a předpokládá, že rekordní úrovně z prosince 2023 dosáhne až v únoru 2025.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie rostly, protože solidní ekonomické údaje a optimistické výsledky hospodaření zvedly náladu na Wall Street a pomohly benchmarku S&P 500 přiblížit se ke klíčové psychologické úrovni. Někteří investoři si však kladou otázku, zda se tyto zisky udrží, vzhledem k tomu, že jejich hnacím motorem je úzká skupina největších společností.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top