investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Morgan Stanley – obnova čínské ekonomiky neovlivní rozvinutý svět

19.04.2023

Ke konci roku 2022 Čína radikálně zmírnila pandemické restrikce a avizovala novou politickou agendu...

Ke konci roku 2022 Čína radikálně zmírnila pandemické restrikce a avizovala novou politickou agendu zaměřenou na růst v letošním roce. Počet nákaz COVID zákonitě vystřelil a s koncem ledna letošního roku zhruba 80 % populace Číny prodělalo tento virus. Nyní se zdá, že počet infekcí se výrazně snížil a čínská populace dosáhla tak jako na západě davové imunity, jaké to bude mít dopady na globální ekonomiku?

Od posledního sjezdu čínské komunistické strany v říjnu 2022 začala tamní monetární a fiskální politika společně s plnou podporou vlády zaměřovat na podporu podnikového prostředí. Tato podpora bude i nadále v roce pokračovat a regulace velkých technologických společností, která děsila zahraniční investory se stabilizovala. Čínská ekonomika se znovu rozjíždí a Morgan Stanley předpovídá, že její ekonomika letos poroste o 5,7 % a to především v důsledku vyšší spotřebitelské aktivity. Rozjezd její ekonomiky může být ale pomalejší, tudíž ekonomická stimulace bude pokračovat zhruba do poloviny roku, dokud ekonomický růst nezačne být soběstačný. Diego Anzoategui z oddělení globální ekonomiky Morgan Stanley si myslí, že tuto čínskou obnovu povedou hlavně sektory služeb a to turistiky, dopravy, pohostinství a stravování. Proč služby? To proto, že čínské pandemické restrikce měly největší negativní vliv na sektor služeb, méně na výrobu a průmysl. Vyšší domácí poptávka povede k rostoucím importům do Číny, a to by mělo podpořit jednotlivé exportující ekonomiky a vést k vyšší globální ekonomické aktivitě. Tím by se zdražily komodity, zeslábl americký dolar a vzrostl risk apetit na rozvojových trzích.

Pokud ovšem bude obrození čínské ekonomiky vést sektor služeb, pak z toho plyne klíčový poznatek, že to pravděpodobně nebude mít silný vliv na globální ekonomiku. Sektor služeb je totiž výrazně koncentrovaný uvnitř ekonomiky a nemá silný vliv na mezinárodní obchod. Anzoategui a Seth Carpenter, hlavní ekonom oddělení globální ekonomiky Morgan Stanley tudíž předpovídají, že rozjezd čínské ekonomiky výrazně nepodpoří globální růst a bude mít silnější vliv na rozvojové země než na rozvinuté západní ekonomiky. 

Timur Barotov, analytik BHS

„Opak k obecnému mínění – obnova čínské ekonomiky podle Morgan Stanley pravděpodobně nepovede k výraznému stimulu západních ekonomik.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top