investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Zpráva o indexu spotřebitelských cen z tohoto týdne byla dalším zklamáním

15.10.2022

Týdenní report analytika BHS

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Zpráva o indexu spotřebitelských cen z tohoto týdne byla dalším zklamáním, protože inflace je i nadále, přes očekávání trhů, zůstává vysoká.
  • Přísnější finanční podmínky, zlepšující se dodavatelské řetězce a eroze disponibilních příjmů by měly zatížit poptávku a pomoci Fedu v boji proti inflaci.




USA

Akciové trhy byly část týdne v kladném teritoriu, a to i přes zklamání ze zářijových údajů o inflaci, nicméně uzavřely shodně v poklesu (graf 2) Fed se snaží udržet inflaci na uzdě, ale zářijová data byly opět vyšší, než se očekávalo. Fed má před sebou stále pomyslnou kouli, kterou musí vytlačit do kopce, aby inflaci opět snížil. V šedém mraku inflace se však objevilo několik pozitiv, která dávají některé důvody domnívat se, že boj proti inflaci se může nabývat pozitivních, byť prozatím dílčích výsledků.




Nejprve špatné zprávy. Konsensuální očekávání pro meziměsíční (m/m) hodnotu +0,2 % u celkové inflace byly otřeseny nárůstem o +0,4 %, když očekávání jádrové inflace ve výši 0,4 % byla také snadno překonána nárůstem o 0,6 %. Vzestup podpořil silný růst cen v hlavních službách (+0,8 % m/m) a potravinách (+0,8 % m/m).

Data sektoru základních služeb je to, co je zajímavé, protože tyto ceny jsou notoricky lepkavé. Náklady na přístřeší (+0,7 % m/m), služby lékařské péče (+1,0 % m/m) a dopravní služby (+1,9 % m/m) byly výrazně nad tím, co by Fed rád viděl. Z nich je složka přístřeší zdaleka největším přispěvatelem do koše a bude mít zásadní význam pro zmírnění inflace. Za tímto účelem zvyšování sazeb funguje, o čemž svědčí stagnace cen domů. To znamená, že to bude nějakou dobu trvat, než se to promítne do CPI ekvivalentního nájemného majitelů domů (graf 1), ale trend se pohybuje správným směrem.

Růst cen jádrového zboží v září nadále zmírňoval (+0,0 % m/m) poté, co v srpnu vzrostl o 0,5 %. Situaci pomohl udržet pokles cen ojetých vozidel o 1,1 % m/m a pokles cen oděvů o 0,3 %. Po nárůstu v uplynulém roce pomáhá zlepšení dodavatelského řetězce zmírnit cenové tlaky (graf 3). Tento vývoj je důležitý, protože vždy patřil mezi první známky toho, že se inflace zmírňuje. Vrstva ve zprávě NFIB z tohoto týdne, která ukázala o něco menší podíl firem očekávajících další růst mezd a růst cen, a důkazy o zmírnění inflace rostou.




Fed uvítá známky zlepšení, ale pokud zpráva o maloobchodních tržbách z tohoto týdne něco ukazuje, je to to, že i když se věci mohou vyvíjet správným směrem, stále existuje dostatečná poptávka. Stagnující měsíční hodnota zaostávala pod očekáváním mírného nárůstu o 0,2 % m/m, ale byla zatížena klesajícími cenami benzínu. Základní kontrolní skupina (která jde do výpočtu HDP) vzrostla o solidních 0,4 % m/m, což ukazuje, že spotřebitelé jsou stále velmi aktivní.

Vzhledem k tomu, že se vývoj (snad) blíží k bodu obratu, Fed bude zvažovat jakoukoli slabost v datech. Člen FOMC Lael Brainard zdůraznil, že výstup zpomalil více, než se očekávalo a zdůraznil význam postupu vpřed záměrně a způsobem závislým na datech uprostřed zvýšené globální ekonomické a finanční nejistoty. Zdálo by se, že pokládá základy pro případné zpomalení tempa zvyšování sazeb. Po 300 bazických bodech zvýšení v letošním roce bude zpomalení brzy oprávněné. Při pohledu do budoucna pomohou vyšší ceny a snížené nadměrné úspory ochladit poptávku po zboží a službách. Spolu se zlepšujícími se podmínkami na straně nabídky to bude působit na zmírnění inflace. Vzhledem k tomu, že Fedu v jeho agendě nyní začínají pomáhat další faktory, očekáváme, že tento cyklus zvyšování sazeb dosáhne 4,5 % (c záloze ponecháváme možnost zvýšení na 4,75 %).

Komentář

Jak chaotický rok to doposud pro finanční trhy byl! Začalo to vytrvale se zvyšující inflací, pak přišlo agresivní zpřísnění měnové politiky...

Nyní se finanční stabilita přesunula na seznam největších obav investorů. Nízká likvidita a vysoký pákový efekt podněcují rychlé a zběsilé přeceňování a trhy hledají dopady šoku (Contangion Efect 1 ).

Sentimentu nepomohl ani guvernér Bank of England Andrew Bailey, který oznámil, že program nouzového nákupu dluhopisů banky tento týden skončí. Globální poptávka po americkém dolaru prudce stoupá a éra hojné likvidity skončila, přičemž peněžní zásoba M2 v USA by letos měla růst nejslabším ročním tempem od roku 2009.

Transmise do reálné ekonomiky je nepopiratelná, neboť korporátní spready se nadále rozšiřují a 30leté hypoteční sazby v USA tento týden dosáhly 16letého maxima.




Není třeba pátrat v hluboké historii, abychom nalezli příklad, kdy Fed za takových okolností odstranil všechny bariéry a agresivně uvolnil měnovou politiku. Dnes však Fed pokračuje v odporu proti konceptu pivotu. Zápis ze zářijového zasedání FOMC ukazuje, že výbor je sjednocen za strategií hike-and-hold. To je také zřejmé ze způsobu, jakým úředníci popisují svou reakční funkci jako méně závislou na datech, alespoň prozatím. Zápis zdůrazňoval "důležitost setrvání v tomto kurzu, i když se trh práce zpomalil" a byl poměrně explicitní ohledně potřeby "přejít k restriktivnějšímu politickému postoji a poté jej zachovat". Vzhledem k tomu, že jádrová inflace v září dále zrychlila, zdá se, že Fed na příštím zasedání zvýší sazby o dalších 75 bazických bodů.

Ale jaká míra restrikce je již příliš restriktivní? Fed letos v tomto bodě zatím nenabídl mnoho vyjasnění, i když někteří tradičně holubičí členové výboru jsou nyní ochotnější tuto otázku nastolit.

Lael Brainardová zarámovala debatu z úhlu globálních, nikoli pouze amerických finančních podmínek. Letos jsme byli svědky nejkonsolidovanějšího globálního úsilí o zpřísnění měnové politiky od počátku roku 1980. MP pracuje synergicky a generuje v USA smyčky zpětné vazby, na které by Fed měl dávat pozor.

To neznamená, že Fed v dohledné době přestane zvyšovat míru měnověpolitické restrikce, i když americký dolar způsobuje zmatek po celém světě a finanční stabilita je testována snad ze všech stran.

Na opožděných reakcích však stále záleží a přestřelení má své náklady. Prezident chicagského Fedu Charles Evans vystoupil z komfortní zóny a vyzval k "odpočinku" na úrovni mírně nad 4,5%, aby Fed mohl zhodnotit dopady. V posledních měsících jsme byli svědky poklesu počtu pracovních míst a inverze cen domů. To dává holubicím určitý prostor, aby opatrně začaly argumentovat pro zpomalení, i když současná jádrová inflace těmto snahám příliš nenahrává.

Rostoucí zmatek na trhu nám však také říká, že ještě restriktivnější měnová politika by mohla být k lepšímu – nebo k mnohem horšímu.





Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top