investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zoom koupí za 14,7 miliardy USD společnost Five9

20.07.2021

Poskytovatel videohovorů Zoom Video Communications Inc. koupí provozovatele cloudových call...

Poskytovatel videohovorů Zoom Video Communications Inc. koupí provozovatele cloudových call center Five9 za 14,7 miliardy USD (318 miliard Kč). Pro Zoom je to zatím jeho největší akvizice a přichází v době, kdy konkurence v jeho hlavním odvětví videokonferencí sílí. Oznámila to společnost Zoom v noci na dnešek.

Poskytovatel telekonferenčních služeb se po pandemii nemoci covid-19 stal obecně známou společností a oblíbencem investorů, protože podniky a školy začaly hojně využívat jeho služby k pořádání virtuálního vyučování, kancelářských schůzek a společenských akcí. Firma se nyní zaměřuje na svůj dva roky starý produkt cloudového volání Zoom Phone a produkt pro pořádání konferencí Zoom Rooms, protože větší hráči na trhu Facebook a Google posilují své produkty.


Zoom uvedl, že akvizice podpoří jeho pozici u firemních zákazníků a je velkou příležitostí pro další růst, protože se tak dostane na trh s kontaktními centry. Doplní také jeho službu Zoom Phone a přinese nové zákazníky z Five9. Mezi ty patří mimo jiné společnosti Under Armour, Lululemon, Athletica a Olympus.


Akvizice se uskuteční formou výměny akcií. Podle dohody akcionáři Five9 získají za každou svoji akcii 0,5533 akcie firmy Zoom. Na základě závěrečné cen akcií z 16. července to odpovídá zhruba 200,28 USD za jednu akcii Five9, což představuje zisk téměř 13 procent. Dohodu již schválily správní rady obou firem. Dokončena by měla být v první polovině příštího roku.


Firma Zoom vstoupila na akciový trh v roce 2019. Za poslední rok akcie firmy posílily o 45 procent, protože její konferenční platformy zaznamenaly prudký růst využívání v reakci na pandemii, která vyvolala prudký posun k práci, učení a společenským kontaktům přes internet. Tržní kapitalizace firmy je nyní zhruba 106 miliard USD.


Podle technologické společnosti Gartner globální výdaje za cloudové konference v letošním roce stoupnou na 5,41 miliardy USD z loňských 5,02 miliardy USD. Podle analytiků lídry na tomto trhu jsou firmy Zoom a Cisco, napsala agentura Reuters.



Zdroj: ČTK




"Společnost Zoom se stala jedním z vítězů pandemie. Výrazně těží z častějšího využívání práce z domova a nižší četnosti osobních byznysových setkání."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top