investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zlaté nugety

01.01.2020

Najít valoun zlata je snem nejen každého hledače pokladů a zlatokopa. Není divu, když ty největší zlaté nugety zajistily svým nálezcům obrovské bohatství. Podobných nálezů již dnes není zdaleka tolik, jako bývalo v dobách zlaté horečky v různých částech světa. Valounky zlata mají však dnes díky své vzácnosti o to vyšší cenu.

Mohlo by Vás zajímat: Jak investovat do zlata   Zlaté slitky - zlatá i sběratelská hodnota   Zlato - jistota v bouři

přírodní zlatý nuget v dlani

Co jsou to zlaté nugety?


Zlaté nugety jsou malé kousky zlata, které se nacházejí v přírodě v okolí zlatých nalezišť. Velmi často se objevují i blízko zemskému povrchu – někdy i jen centimetry pod zemí. Vyznačují se poměrně velkou ryzostí pohybující se kolem 80 % ryzího zlata. Původ zlatých nugetů není dokonale vysvětlený, ale obecně se má za to, že valounky vznikaly z menších kousků zlata uvolněných působením eroze z křemenných zlatonosných žil. Tyto útvary ve formě hranatých úlomků a plíšků byly postupně opracovány a skuty dlouhým působením vodního proudu potoků a řek do valounků, jaké známe dnes. Proto si některé nugety zachovávají svou původní krystalickou formu a jiné jsou spíše hladké a oválné. 


Jedinečná příležitost pro zlaté investory - Zlatá sluneční soustava (pouze 250 ks)   Lunární série zlatých slitků


Největší nálezy zlatých nugetů


Ačkoli bylo nalezeno mnoho zlatých nugetů, jen málo jich vahou přesáhlo jeden kilogram. Ty opravdu velké mají i svá jména. Naneštěstí se do dnešních dní zachoval jen zlomek přírodních valounů. Prospektoři, kteří některé z nich našli, je obvykle ihned přetavili na surové zlato. 

největší zlatý nuget světa - welcome stranger

Welcome Stranger


To je příběh i největšího nugetu všech dob nalezeného v Austrálii nedaleko Melbourne jen desítky centimetrů pod povrchem. Vážil neuvěřitelných 71 kg, což při dnešních cenách čistého materiálu znamená částku výrazně vyšší než 2,5 milionů dolarů. Ovšem dnešní reálná cena takového unikátu se samozřejmě odhaduje jen obtížně. V době svého nálezu, v roce 1869, byla jeho hodnota vyčíslena na deset tisíc liber. To je inflace v praxi.


Další slavné zlaté nugety a jejich historie


Druhým největším zlatým valounem je o deset let dříve nalezený nuget Welcome, který vážil jen o něco málo méně. Ani on ovšem nevydržel dlouho v jednom kuse a byl několik let po svém nálezu roztaven. Stejný osud potkal i Golden Eagle nuget vážící 35 kg, který je zajímavý i tím, že jej v roce 1931 ve východní Austrálii náhodou našel teprve 16letý chlapec. Další šťastný nález a zároveň jeden z největších zachovalých nugetů je pak Hand of Faith, který se svojí úctyhodnou hmotností převyšující 27 kg zdobí kasino Golden Nugget v Las Vegas. I tento valoun byl nalezen příležitostným prospektorem, a to pouze asi 15 centimetrů pod povrchem.

Absolutním rekordmanem, který ovšem kvůli svému tvaru není považován za nuget v pravém slova smyslu, je Holtermanův a Bayerův vzorek z roku 1872. Šlo spíše o blok zlaté žíly, který v surovém stavu vážil neuvěřitelných 300 kg a následně byl přetaven ve více než 80 kg ryzího zlata.

8 kilový zlatý nuget

Nugety dnes


Nové zlaté nugety, ať větší, nebo menší, se dají najít i dnes, i když nové nálezy jsou již spíš vzácností. V naprosté většině případů se proto již netaví. Naopak, nuget v přírodním stavu získává na ceně. Záleží totiž nejen na hmotnosti valounu, ale i tvaru a podkladu. Rozlišují se valouny spíše krystalické nebo oblé, záleží ale i na tom, jestli je zlato například na kousku křemene nebo samostatně. Tyto doklady síly živlů a minulých dob se vzhledem ke svým vlastnostem a historii mohou vyšplhat i na násobky tržní hodnoty zlata v nich obsaženého.


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top