investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zisky i tržby společnosti Apple sice porazily očekávání, ale...

01.02.2017

Zisky, tržby i počty prodaných telefonů společnosti Apple sice porazily očekávání analytiků a akcie rostou, ale...

Apple se stává čím dál víc závislým na výkonu prodejů iPhonů, které tvoří skoro 70 % tržeb a odhadem 80 % všech zisků. Reportovaný kvartál obsahoval o jeden týden navíc, takže srovnání není zcela férové. Navíc, Apple porazil výsledky zisků na akcii zejména díky osekání nákladů a "ostatním položkám". Celková hrubá marže, tj. hrubá ziskovost firmy, znovu poklesla a skončila pod očekáváním analytiků. Čistý zisk meziročně klesl o 3 %.

Z hlediska zisku je Apple tedy spíše stagnující firma s výhledem mírného růstu tržeb ale zároveň poklesu marží, takže zisky bude těžké zvyšovat. Silnou stránkou je rychlý 18 % růst segmentu služeb, který je ale stále příliš malý na to, aby více pozitivně ovlivnil celkové hospodaření společnosti. Navíc firma očekává slabší výsledky v dalším kvartále než si trh myslel a pokračující silný dolar bude na tržby a zisky dál působit negativně. Zákazníci pravděpodobně mírně omezí nákupy v očekávání nových modelů, které přijdou v druhé půlce roku.

Díky růstu ceny akcií o cca 20 % od září, silný růst akcií po výsledcích se může ukázat jako dobrá příležitost vybrat zisky a počkat na lepší vstupní cenu, podle situace na trhu pravděpodobně někdy kolem půlky letošního roku.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top