investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zisk Shellu loni kvůli koronaviru klesl o 71 procent

04.02.2021

Britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell klesl v loňském roce očištěný čistý zisk o...

Britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell klesl v loňském roce očištěný čistý zisk o 71 procent na 4,8 miliardy USD (103,6 miliardy Kč). Ocitl se tak nejníže za nejméně dvacet let kvůli pandemii nemoci covid-19, která zasáhla poptávku po energiích po celém světě. Firma však v dnešním prohlášení uvedla, že plánuje opět zvýšit dividendu.

Zisk je očištěný o změnu hodnoty zásob. Těžba ropy a plynu a zisk z rafinace loni prudce klesly, firmu ale podpořil silný výkon divize prodeje, která zahrnuje síť více než 45.000 čerpacích stanic, ve kterých jsou také obchody se smíšeným zbožím.


Podobně jako konkurenti i Shell odpověděl na propad poptávky po ropě a plynu výrazným snížením výdajů. Plánuje rovněž velkou restrukturalizaci v rámci programu, jehož cílem je snížit v příštích 30 letech emise skleníkových plynů na čistou nulu. V rámci změn by mělo zaniknout 9000 pracovních míst, tedy více než deset procent celkové pracovní síly firmy.


Shell loni investoval do nových projektů 17,8 miliardy USD, což bylo o zhruba šest miliard méně než o rok dříve. Snížil zároveň své provozní náklady o 12 procent na 32,5 miliardy USD. Snižování nákladů je důležité pro plán Shellu přesunout se do oblasti obnovitelných zdrojů energie, kde jsou marže obvykle nižší než u fosilních paliv.


Shell rovněž oznámil, že plánuje v prvním čtvrtletí zvýšit dividendu ve srovnání s předchozím čtvrtletím o čtyři procenta. To bude druhé mírné zvýšení dividendy od prvního čtvrtletí 2020, kdy Shell naopak kvůli pandemii poprvé od druhé světové války dividendu snížil, a to o dvě třetiny, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK



"Zatímco akciové trhy ve Spojených státech pokořily historická maxima, ceny komodit jsou od svých maxim výrazně vzdálené. Přesto je zřejmé, že ceny komodit začínají narůstat. K obnově ekonomiky jich totiž bude zapotřebí více než doposud."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top