investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zisk Philip Morris ČR zůstal na úrovni 3,5 mld. Kč

30.03.2022

Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,5 procenta...

Společnost Philip Morris ČR, výrobce a prodejce tabákových výrobků, loni vykázala čistý zisk 3,517 miliardy korun. Meziročně je to mírný pokles o 0,3 procenta. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,5 procenta na 18,867 miliardy Kč. Společnost dnes výsledky zveřejnila na webu. Představenstvo navrhuje výplatu hrubé dividendy 1310 korun na akcii, za rok 2020 akcionáři získali dividendu 1260 Kč.

Odhadovaný kombinovaný tržní podíl firmy se loni v Česku snížil o 1,1 procentního bodu na 41,8 procenta. Důvodem byl pokles podílu klasických cigaret o tři procentní body na 30,7 procenta, který byl způsoben tím, že kuřáci přecházejí na alternativy bez dýmu. Projevil se také zákaz prodeje mentolových a kapslových cigaret v roce 2020.

Podle vedení společnosti dále pokračuje růst prodeje tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech výrazně nižší. Celkový počet dospělých uživatelů IQOS v ČR i na Slovensku loni vzrostl v porovnání s předchozím rokem o 140.000 na 770.000. Z toho jich přibližně 560.000 přestalo s kouřením klasických cigaret a přešlo na IQOS.

Tržby firmy loni vzrostly zejména díky vyšším prodejům HEETS a IQOS a příznivému vývoji cen tabákových výrobků bez dýmu. Příznivě se vyvíjely i ceny tabákových výrobků určených ke kouření, to bylo ale částečně kompenzováno poklesem jejich prodeje. Zisk firmy klesl mimo jiné kvůli nižším prodejům v pohraničí a poklesu turistického ruchu.

Také loňský rok byl stále ještě ovlivněn pandemií koronaviru. "Důležitá preventivní opatření jsme přijali už předloni a neustále je důsledně dodržujeme. A to bez ohledu na proměnlivé podmínky epidemické situace a vládních opatření. I díky nim se nám daří udržet kontinuitu výroby i obchodních operací," uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová. "Netušili jsme však, jaké výzvy přinese rok 2022 v souvislosti s válkou na Ukrajině. Prožíváme události, které jsou nepředstavitelně obtížné pro naše ukrajinské kolegy, s nimiž spolupracujeme jak v Praze, tak v Kutné Hoře," dodala.

Kvůli koronaviru firma letos opět nesvolá valnou hromadu za osobní účasti akcionářů. Účetní závěrka a návrh na rozdělení zisku se budou stejně jako loni a předloni schvalovat takzvaně per rollam, tedy na dálku. Hlasování začne 13. dubna. Předběžné výsledky pak budou zveřejněny 25. května a konečné 30. května. Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost Philip Morris pochopila, že lidé stále více řeší zdravotní problémy spojené s kouřením. Proto na trh uvedla zahřívaný tabák, který má dle současných poznatků méně negativních dopadů na lidské zdraví. Podle prodejů se ukazuje, že sázka na zahřívaný tabák byla úspěšná.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top